"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Unul dintre motivele pentru care România este atât de mult căutată de străini se datorează și fascinantelor sale clădiri, cea mai veche dintre acestea având peste 1000 de ani vechime. Această clădire este Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur.

Ridicată în secolul al XI-lea

Istoria povestește că biserica a început să fie ridicată în cea de-a doua jumătate a secolului al XI-lea, în perioada domniei regelui Ladislau al Ungariei. Din nefericire, biserica a avut parte de momente neplăcute, fiind distrusă aproape complet în anul 1241 de invazia tătară și reconstruită abia în anul 1263 de regele Bela al IV-lea. 200 de ani mai târziu, în anul 1465 biserica a fost înconjurată de o fortificație de apărare, apoi a funcționat ca loc de autentificare a documentelor, fiind totodată și cel mai mare notariat al Transilvaniei.

Din nou, în anul 1598, abația a fost pusă la pământ de trăznete și reconstruită. După ce o perioadă de timp a fost în posesia BOR, abia în anul 1994, biserica a revenit în custodia Bisericii Romano-Catolice.

PUBLICITATE

Mai târziu, în anul 1787, biserica a fost folosită drept hambar pentru semințe, funcționând la un moment dat și ca depozit de armament. Numele Calvaria se presupune că provine de la calvariu, adică o cruce cu imaginea răstignirii Mântuitorului, o ridicătură de pământ asemănătoare cu Golgota.

Citește aici despre Castelul lui Mihai Viteazul despre care mulți nu știu…

Felicia Iederă

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]