"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

An de an, ziua de 2 august are o însemnătate deosebită, potrivit tradiției populare. Este momentul în care este sărbătorită Ziua Ursului, iar superstițiile nu lipsesc.

Nimeni nu are voie să muncească

În această zi, mitologia românească spune că nimeni nu are voie să muncească. Și asta pentru că ursul, considerat nu doar un animal feroce, dar și un zeu extrem de important poate deveni extrem de supărat, motiv pentru care va intra în turme, va strica culturile de porumb și va devasta stupii de miere.

Pe de altă parte, cine respect această zi va avea parte de un an liniștit, iar copiii care sunt bolnavi, se spune că vor fi vindecați. De asemenea, în ziua de 2 august, nimeni nu are voie să facă baie în râu, pentru că I se va jupui pielea de pe corp, asemenea ursului.

PUBLICITATE

2 august este ultima zi când se mai colectează mierea în stupi

Tradiția spune că în ziua de 2 august se încheie retezatul stupilor, din această zi nimeni nu mai are voie să colecteze mierea în stupi.

Din ultima miere care se recoltează de apicultori, se spune că este bine să mănânce toți membrii familiei, alături de un pahar cu vin îndulcit cu miere dar și o turtă caldă, pentru a fi feriți de urși.

Nu în ultimul rând, se crede că este bine să lăsați afară ofrandă ursului o bucată de carne, rostind cuvintele: Na, ursule! Ursul mai este sărbătorit pe 1-3 februarie (Martinii de iarnă) și cu o săptămână înaintea Moșilor de Florii, când este cinstită Sâmbăta Ursului.

PUBLICITATE

Vezi aici Zodii cărora le va merge bine în cea de-a doua jumătate a anului 2018!

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]