"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

three × 3 =

three + sixteen =

România trebuie să se trezească – „De ce voi, românilor, nu mai mâncați românește? De ce produsele fermierilor români nu sunt în piețe și supermarketuri? Asta ar trebui să fie prima preocupare a țării voastre!” a spus președintele italian al Slow Food, Carlo Petrini.

loading...

„Trebuie să aveți mândria de a fi români, România are doar trei produse originale protejate. Ce faceți, românilor, dormiți?”

Și dacă nici aceste cuvinte nu ne trezesc la realitate, suntem compromiși.Tot ce ne-au lăsat antecesorii noștri trebuie perpetuat, căci este averea cea mai de preț a țării noastre.

Tu ce comanzi când mergi la un restaurant? Toate sofisticăturile bucătăriei occidentale sau orientale, iar de preparatele noastre nici nu vrei să auzi. Nu perpetiuezi oare și tu renunțarea la tradiției, în țara noastră?

„Să ne uităm pe masa din restaurant, să vedem câte produse sunt făcute din materie primă românească? De ce nu dați un nume produselor voastre? Pentru o dulceață autentică de prune, pentru o ceapă făcută în România. În Romania am fost invitat de prieteni în două restaurante în care am mâncat franțuzește și italienește, a mai adăugat președintele.

Dacă te duci în Anglia, de exemplu, și vrei să mănânci micul dejun, la un hotel, ce primești? În principal fasole, cârnați și alte astfel de preparate. La noi iaurțel, suculeț de portocale și alte foietaje, care nu au în componență nimic românesc.

De ce? De ce la micul dejun din aceste hoteluri nu există produse românești? De ce aveți doar 3 produse protejate și promovate la nivel european când aveți mii de hectare necontaminate, de înaltă valoare naturală și țărani, mici producători, care se încăpățânează să lupte pentru produsul românesc. De ce dormiți pe o mină de aur? Voi, tinerii, puteți să păstrați biodiversitatea din România, satele, tradițiile, produsele voastre și să păstrați identitatea românească. Politica trebuie să o facem toți, pornind de la lucruri mărunte. Pornim de jos și construim.” spune Carlo Pertini.

Schimbarea din această țară, începe cu noi, să nu mai aruncăm vina pe unul și altul! Când ai mers ultima dată la o fermă, pentru a-ți cumpăra legumele, de la un român? Preferi să le iei pe cele turcești, din piață, căci este mai comod, așa-i? De ce nu ne validăm odată, pentru totdeauna produsele românești?

Vă rog și vă cer să faceți acest lucru pentru că ceea ce este în România nu se găsește în multe părți din Europa. Să faceți în așa fel încât să găsiți cheia schimbării. Conștientizați și dați valoare produselor vaoastre”, a mai spus Carlo Petrini

Tu ce ai mâncat azi?

Citește și de ce este bine să speli fructele și legumele cu bicarbonat de sodiu înainte de a le consuma!

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.