"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Sărbătorită pe 24 iunie, sărbătoarea Sânzienelor sau momentul când s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul, este plină de tradiții și obiceiuri de mare însemnătate pentru întreaga creștinătate.

Sărbătoarea Sânzienelor – Nimeni nu are voie să lucreze!

Pe 24 iunie, tradiția spune că nimeni nu trebuie să lucreze, ci să facă pomeniri pentru morți, întrucât în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie, se deschid porțile cerului și lumea de dincolo va in contact cu cei vii. De asemenea, s-a păstrat obiceiul să fie aprinse noaptea focuri pe dealuri, iar cu făcliile aprinse, gospodarii vor înconjura casa, ogorul, grajdul cu animale.

Sărbătoarea Sânzienelor – Târguri de fete

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul aduce cu sine și tradiții legate de căsătoria fetelor. Din spice de grâu sau alte plante, fetele necăsătorite vor face cununi și vor juca dansul Drăgaicei, prin care se invocă belșug și protecția ogoarelor și a locuințelor. ÎÎn ziua de Sânziene, în unele părți ale țării se fac târguri, un prilej pentru a se întâlni tinerii în vederea căsătoriei.

PUBLICITATE

Sărbătoarea Sânzienelor – Se culeg plante de leac

Tot în ziua de Sânziene se culeg plante de leac. Se crede că cine le va cinsti cum se cuvine pe Sânziene vor fi ajutați de acestea să aibă copii frumoși și sănătoși, vor înmulți păsările și animalele și vor tămădui bolnavii. În caz contrar, Sânzienele se vor supăra pe credincioși, aducându-le necazuri.

Vezi aici totul despre Ia românească, zi ce se serbează tot pe 24 iunie!

Felicia Iederă

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]