"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

14 + 3 =

fifteen − fifteen =

Surmenajul sau noţiunea de burn out – Această expresie, care vine din limba engleză, este legată de noţiunea de ardere (în cazul ăsta, de carbonizare). Practic discutând, ne referim, desigur, la sistemul nervos central, adică la creier. Ce se întâmplă în creier şi cum se ajunge la stadiul de „carbonizare”?

Pentru a înţelege pe deplin cum funcţionează, mai întâi ar trebui să înţelegem ce este sistemul nervos central. El este cel care gerează gândirea, mişcările şi senzaţiile şi este compus din encefal, măduva spinării şi nervii periferici. Orice gând conştient, orice decizie, orice acţiune voluntară trece prin sistemul nervos central.

Surmenajul sau noţiunea de burn out – Duritatea şi excesul în muncă dau dezechilibre la nivel cerebral…

Dezechilibrele sistemului nervos central sunt, prin urmare, semnul dificultăţilor noastre de a geră conştient viaţa noastră şi emoţiile pe care le trăim. Duritatea, excesul în muncă, tendinţa de a trăi şi de a rezolva lucrurile raţional, şi nu prin sentimente, se vor manifesta prin dezechilibre, boli sau tensiuni ale sistemului nervos central.

Surmenajul sau noţiunea de burn out poate duce la deces…

Când suntem conştienţi de ceea ce facem, încercăm să dominăm situaţiile şi vrem să înţelegem totul, dar nu reuşim întotdeauna, iar relaţia noastră cu viaţa este construită pe raţiune, pe o anumită logică. Problemele cerebrale exprimă exact această voinţă de a regla totul prin gândire, fără sentimente.

Plecând de la simplele migrene, trecând prin vertij, prin probleme de concentrare şi de memorie, apoi probleme circulatorii ale creierului şi terminând uneori prin tumori, toate acestea datorate surmenajului. Acestea se numesc într-o singură epresie burn out, iar în lume există mii de victime.

Între creier şi inimă există o relaţie profundă…

Aceste manifestări ale dezechilibrului în raport cu viaţa apare în cea mai mare parte a timpului la cei care au activităţi profesionale de birou sau intelectuale şi sunt mult mai rare la cei care au o activitate fizică. Între creier şi inimă există o relaţie profundă de coordonare din partea inimii, iar atunci când predomină raţiunea, avem nevoie în permanenţă de a avea dreptate şi de a fugi de greşeala care este trăită ca un semn de slăbiciune.

Vezi aici cum să prevenim și să tratăm afecțiunile legate de stresul ocazional sau cronic!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.