"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eight + 8 =

18 − 2 =

Superstițiile lunii mai – Din cele mai vechi timpuri, bătrânii au fost atenți la sărbătorile din luna mai, ale căror tradiții le-au păstrat cu sfințenie. Mai ales că, în luna lui Florar, când înverzește totul, se spune că Raiul coboară pe pământ.

Superstițiile lunii mai – Pe 6 mai împodobiți casa cu ramuri de nuc și stejar

Potrivit tradiției, ziua de 6 mai este destinată sărbătorii Iurea. În această zi, toată lumea trebuie să aibă casa împodobită cu ramuri de stejar sau nuc, pentru ca locuința să fie ferită de ghinioane, durere, boli și blesteme.

Există și zone în România unde fetele împodobesc pe data de 5 mai cununi de flori cu care sunt împodobite apoi ferestrele și ușile caselor. În ziua lui Iurea, superstiția spune ca bărbații să se arunce în cel mai apropiat râu, în care înainte au fost aruncate cununile de flori.

Pe 6 mai nimeni nu are voie să muncească la câmp, în grădină, iar gospodinele nu spală și nu cos. Ziua lui Iurea se cinstește cu petreceri câmpenești la iarbă verde.

Superstițiile lunii mai – De sărbătoarea sfântului Gherman, nimeni nu are voie să se pieptene

O altă sărbătoare mare din luna mai are loc pe data de 12 mai. Este momentul când este cinstit sfântul Gherman, patronul vietăților, sărnbătoare care trebuie ținută pentru ca oamenii să fie feriți de furtuni și grindină. Tradiția spune că pe 12 mai, nimeni nu are voie să-l supere pe sfântul Gherman și, în consecință, nu se muncește la câmp, nu se spală, nu se coase și femeile nu au voie să se pieptene.

Nici în ziua de 21 mai, de Graur, oamenii nu mucesc pentru că alfel vor avea parte de mari pagube. Tot cu cinste și fără muncă este celebrat și Ioan Fierte Piatră, pe 25 mai, altfel se crede că aduce în viață dureri, boli și grele cumpene.

Citește aici care sunt cele mai ghinioniste zodii, în luna mai!

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.