"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

2 × three =

twenty + 11 =

Interviu Dr. Mihai Motora – Una dintre marile probleme ale bărbaților este căderea podoabei capilare, de aceea transplantul de păr poate fi considerat una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinii, procedură care este la ora actuală la mare căutare în rândul marilor vedete și nu numai.

Care este cel mai bun moment pentru un implant de păr, cât de dureroasă este procedura și cât durează până apar rezultatele mult dorite, aflați din interviul cu dr. Mihai Motora, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Motora Hair Transplant & Aesthetics din Cluj-Napoca.

Interviu Dr. Mihai Motora – “Anemia conduce la căderea părului”

– Întrucât podoaba capilară este o zestre de valoare, atunci când începem să o pierdem, se instalează îngrijorarea. Înainte de toate, domnule doctor, vă rog să ne spuneți care sunt cauzele căderii părului?

– Cauzele sunt multiple, dar alopecia moștenită genetic sau așa-zisa alopecie androgenă, este cea mai frecventă. Cu toate acestea, există multe alte afecțiuni asociate căderii părului, cum ar fi dereglările hormonale și anemia, dar si anumite tratamente ca și chimioterapia, radioterapia. De asemenea, abordarea unui stil de viață nesănătos care presupune consum excesiv de tutun, alcool sau droguri, expunerea la diferite substanțe chimice și raze UV, pot contribui la apariția alopeciei. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit de factorii descriși mai sus. De exemplu, dacă aveți un stil de viață stresant sau există antecedente de alopecie în familie, nu este obligatoriu să experimentați pierderea părului. În concluzie, pentru a avea siguranța că veți lua măsurile corecte, cel mai indicat este să consultați un medic specialist, care să vă îndrume în direcția potrivită.

– Sunt mai afectați bărbații decât femeile?

Bărbații sunt afectați într-un procent mult mai mare de alopecia genetică sau androgenă, în schimb, la femei întâlnim cauze mult mai variate care duc la pierderea părului, cum ar fi alopecia androgenică (cea mai frecventă cauză de cădere a părului care afectează până la 20% din femei), dezechilibre hormonale, trichotillomania (smulgerea compulsivă a părului), alopecia de tracțiune (pierderea părului în 1/3 anterioară a scalpului, în urma purtării acestuia prins în cozi strânse), tratamente chimice (folosirea excesivă a anumitor produse de hairstyling) etc.

Interviu Dr. Mihai Motora – “Alegeți o dietă sănătoasă, bogată în vitamine și fier”

– Ce boli se pot ascunde în spatele căderii părului?

– Cum am menționat și înainte, în spatele pierderii părului se pot ascunde diferite dereglări sau afecțiuni ale organismului: dezechilibre hormonale după sarcină, stres, menopauză, ovare polichistice, tratamente hormonale, afecțiuni ale glandei tiroide, diferite medicamente (chimioterapie), pierderea bruscă în greutate, șoc emoțional, anemie, expunerea la diferite substanțe chimice și raze UV, abordarea unei diete nesănătoase care duce la carențe vitaminice sau a unui stil de viață nesănătos, care presupune un consum excesiv de tutun, alcool sau droguri.

– Cât de eficiente sunt produsele împotriva căderii părului, dar și alimentele și vitaminele pentru creșterea acestuia?

– În cazul căderii părului, majoritatea studiilor privind tratamentele naturiste au rezultate mixte și încă nu s-a demonstrat eficiența acestora. Din punctul nostru de vedere, cel mai bun tratament naturist care să ajute la sănătatea părului este o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în vitamine și fier. Dacă pierderea părului este genetică (androgenă), atunci tratamentele naturiste și dieta nu vor influența căderea sau creșterea lui și trebuie luate în calcul tratamente medicamentoase (minoxidil sau finasteride), PRP, terapii laser sau transplantul de păr. În orice caz, recomand evitarea miraculoase găsite pe tot felul de site-uri, pentru că rareori sunt eficiente.

Interviu Dr. Mihai Motora – “Folosim metoda FUE, ultima tehnică din domeniul transplantului de păr”

– Care este procedura prin care are loc transplantul de păr?

– Echipa Dr. Motora este specializată în transplantul de păr efectuat prin metoda FUE (follicular unit extraction). Aceasta este procedura chirurgicală prin care zonele afectate de calviție sunt acoperite cu păr recoltat din diferite regiuni ale corpului, numite zone donatoare (ceafă, tâmple, barbă, piept), care sunt rezistente la factorii care cauzează pierderea părului. Acesta este recoltat sub formă de unități foliculare cu diametrul între 0,7 și 1,1 mm, care conțin între 1 și 5 fire de păr și este transplantat în zonele cu “chelie” de pe suprafața capului, a bărbii sau a sprâncenelor. Pentru acoperirea întregului scalp, dacă e grav avansat de chelie, e nevoie de două operații. Metoda FUE, în care avem deja o experiență importantă, reprezintă ultima tehnică din domeniul transplantului de păr, aceasta oferind pacientului un confort sporit datorită rezultatelor naturale, a lipsei durerilor intra și postoperatorii, a vindecării rapide (7-10 zile), dar si a cicatrizării minime. Important de știut este că prin metoda FUE se pot acoperi și cicatrici.

– Cât durează o astfel de intervenție și ce trebuie să facă pacientul după operație?

– Operația durează între 6-8-9 ore, în funcție de numărul de grefe care trebuie implantate și se poate desfășura în una sau două zile consecutive. În timpul operației, se face o pauză de masă în jurul amiezii și alte două-trei pauze scurte. Pe toată durata intervenției, pacientul poate urmări emisiunile sau filmele preferate. Postoperator, toți pacienții primesc o listă întreagă de instrucțiuni, cu următoarele indicații: să urmeze tratamentul pe care îl primesc de la clinică, să evite efortul intens în primele 10-14 zile după operație, să evite expunerea la soare sau UV (solar) a zonelor operate primele 4-6 luni postoperator, sauna sau piscine timp de 4-6 săptămâni.

– Cum se poate schimba textura părului implantat în timp?

– Dacă nu suferim de nicio boală, atunci calitatea părului implantat rămâne aceeași pe tot parcursul vieții, neexistând riscul ca acesta să cadă. Dacă avem un păr subțire și fragil, atunci îi putem îmbunătăți structura și calitatea prin tratamente medicamentoase (minoxidil, finasterida), PRP, Laser LED etc.

Interviu Dr. Mihai Motora – “Durerea este minimă sau inexistentă în timpul și după operație”

– Este posibil ca o femeie să treacă printr-o astfel de intervenție?

– Da, bineînțeles. Din punct de vedere tehnic, este aceeași procedură atât pentru femei cât și pentru bărbați.

– Care sunt avantajele și dezavantajele optării pentru o intervenție de transplant de păr?

– Ca avantaje vorbim de cele mai naturale rezultate, comparativ cu orice altă procedură existentă momentan pe piață (alte tipuri de transplant, tatuaje, micropigmentare, peruci etc). Durerea este minimă sau inexistentă atât în timpul cât și după operație, recuperarea rapidă, iar cicatrizarea minimă. Pe lângă aceste avantaje, oferim servicii all-inclusive tuturor pacienților care ne calcă pragul, consultații gratuite, PRP intraoperator, LED intraoperator, tratamente postoperatorii, cazare la hotel de 4*, mese asigurate, transport de la aeroport etc. Ca dezavantaj, ar fi timpi operatori lungi și obositori, atât pentru pacient cât și pentru medici, datorită procedurilor migăloase,  număr limitat de grefe care pot fi recoltate într-o intervenție (1500-2000 de grefe), în funcție de densitatea zonei donatoare a fiecarui pacient. Există posibilitatea să apară punctulețe pigmentate sau decolorate în zona unde s-au extras grefele (ceafă). Pentru a nu exista riscul de secționare a grefelor, intervenția trebuie făcută doar de un chirurg experimentat. De curând, am implementat un nou sistem de plată: în 6 rate!

Interviu Dr. Mihai Motora – “Pentru ca zonele de calviție să fie bine definite, pacientul trebuie să se opereze după vârsta de 25 de ani”

– Există un mit potrivit căruia transplantul de păr reduce părul alb. Cât este de adevărat?

– Este greșit. Gândiți-vă la părul transplantat ca la niște “răsaduri” care sunt luate dintr-o porțiune a scalpului/bărbii și sunt mutate în porțiunile care se doresc a fi acoperite. Există anumite tehnici prin care pot fi mascate firele albe, dar numărul de fire de păr și culoarea acestora rămâne relativ constant.

– Există o vârstă minimă pentru a face o astfel de intervenție?

– Nu, dar recomand pacienților să fie trecuți de 25 de ani, astfel încât zonele cu calviție să fie bine definite. Dacă se face implantul la o vârstă prea tânără, riscăm să rămânem cu implantul făcut, iar în spatele lui să apară noi zone de calviție.

Citește aici câteva mituri despre căderea parului!

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.