"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × 4 =

five − two =

Perfecționism – Ați obosit să fiți prea meticulos, atât cu voi cât și cu ceilalți din jur? Perfecționismul patologic diferă de așa-zisul perfecționism normal, antrenând o atitudine rigidă și desctructivă.

În limită rezonabilă, meticulozitatea, un substantiv care, potrivit Dex, vine de la meticulos, însușirea unei persoane ce dă atenție tuturor amănuntelor, care este preocupat de ceva în mod exagerat, este sursă de provocări, de depășiri de sine și de eficacitate.

Problema ce se pune este atunci când meticulozitatea capătă proporții uriașe…

Ceea ce trebuie să știți este că stresul cauzat de un nivel de perfecțiune prea ridicat vă poate afecta sănătatea mintală.

Pentru a evita acest lucru, depinde de fiecare dintre noi să stabilim un plan de a fi eficienți, într-un mod calm, în loc să trăim în perfecționism.

Iată cinci sfaturi pentru a vă ajuta să depășiți perfecționismul

1.Să aveți încredere în propria persoană

Dacă doriți să fiți perfecți și încercați să ajungeți dincolo de limite, riscați să vă pierdeți încrederea în sine. Fiți mai puțin pretențioși, nu vă mai concentrați pe detalii.

2.Concentrați-vă asupra lucrurilor importante

Terminați-o cu acea presiune pe care v- o impuneți și stabiliți priorități. În acest fel, veți depăși tot ceea ce trebuie să faceți fără stres. Puteți să vă concentrați asupra anumitor lucruri și să știți că este posibil să le ignorați pe altele.

3.Moderați-vă limbajul

Încetați să fiți aspri cu voi înșivă, eliberați-vă, moderați-vă limbajul. Fiți pozitivi!

4.Acceptați eșecurile

Luați greșelile nu ca un eșec, ci pentru o viitoare lecție. Vorbiți mai degrabă despre învățăminte decât despre greșeli. Spuneți-vă că nu trebuie să reușiți de prima dată.

5.Mizați pe o relație echilibrată

Acceptați că și cei dragi vouă au defecte, că nu sunt perfecți. A deveni conștienți de slăbiciunile lor vă va ajuta, prin efectul oglindă, să vi le acceptați pe ale voastre. Acest lucru va ușura tensiunile dintre dvs. și cei din jur.

Dacă, în ciuda sfaturilor noastre, continuați să suferiți de perfecționism,  adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă îndruma către un specialist.

Citește aici de ce perfecționismul este metoda sigură de autosabotare care conduce la eșec!

Un articol de Ileana Mlădinoiu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.