"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eighteen − ten =

1 × one =

Toma Necredinciosul – Această zi îi este dedicată celui mai controversat dintre toţi apostolii Mântuitorului, şi anume, Toma zis şi Necredinciosul.

Toma Necredinciosul – La început, niciun apostol nu a crezut în învierea Mântuitorului

Primele date despre ucenicul Toma ne sunt prezentate în Evanghelia Sfântului loan, capitolul 20, 24-29. Acolo se vorbeşte despre El pentru prima oară şi Sfântul Ioan aminteşte că ucenicul a spus celorlalţi ucenici că nu va crede că Domnul a înviat până ce nu va fi văzut în mâinile Lui semnul cuielor şi nu-şi va fi pus mâna în coasta Lui.

Acelaşi text ne spune că după opt zile, în timp ce ucenicii erau toţi laolaltă, Iisus a venit (uşile fiind încuiate), a stat în mijlocul lor şi i-a spus lui Toma: « adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios, ci credincios ». Drept pentru care Toma copleşit, răspunde: « Domnul meu şi Dumnezeul meu! »

Dacă citim şi în celelalte Evanghelii, constatăm că nu numai Toma a fost necredincios, ci toţi apostolii, aşa încât Duminica Tomei (subînţeles: necredinciosul) ar trebui să se numească a tuturor apostolilor, aflaţi într-un moment de necredinţă.

Necredinciosul Toma este mereu în întârziere

Mulţi dintre noi spunem adesea că am putea crede în existenţa şi învierea Mântuitorului dacă am avea acelaşi privilegiu pe care l-a avut şi Toma, adică să stea în preajma Lui. Nouă ne place să credem că Toma a fost un necredincios şi facem din el modelul necredinţei noastre, dar nu este nici pe departe acesta adevărul.

Toate au un rost şi un înţeles. Interesant este că dintre toţi Apostolii, Toma este mereu un întârziat. Nu este prezent la prima arătare a Domnului ucenicilor şi nici la Adormirea Maicii Domnului. Dar toate sunt rânduite de Sus. Se întâmplă ca Toma să întârzie şi, astfel, prin pipăirea urmelor cuielor din trupul lui Hristos şi a coastei Lui, se dă omenirii o dovadă şi mai hotărâtă despre învierea Sa.

Toma Necredinciosul – Tot prin pronie divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului.

Sosind trei zile mai târziu, a cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în mormânt, acesta era gol. Aşa am aflat că trupul Maicii Domnului nu a putrezit.

În concluzie, nu trebuie să ne îndoim de credinţa lui Toma şi nici să nu mai afirmăm cu uşurinţă că era un necredincios. Această “necredinţă” s-a dovedit a fi, de fapt, un devotament etern al apostolului Toma faţă de Iisus Hristos. “Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască necredinţa lui, ca să putem mărturisi şi noi “Domnul meu şi Dumnezeul meu” (Ioan 20, 28).

Citește aici Rugăciunea la Sfântul Toma care vă scapă de toate necazurile!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.