"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

3 × 4 =

2 × four =

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor sau Joia Neagră, este ultima joi din postul Paştelui. Ea este considerată o zi binefăcătoare şi apărătoare a morţilor.

Se spune că morţii vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuinţe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii. Deoarece în Joia Mare de obicei nu e prea cald dimineaţa, se fac focuri în curtea casei, pentru că morţii să se poată încălzi.

Nu întâmplător, înroşirea ouălor se face în Joia Mare, deoarece, se spune că ouăle roşite şi fierte în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului.

Ouăle roşii simbolizează sângele pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a vărsat de pe crucea pe care a fost răstignit, constituie, de asemenea, simbolul noii creaţii care se naşte odată cu jertfă şi învierea de mai apoi a Lui şi din acest motiv, ouăle nu trebuie să aibă altă culoare în afară de roşu.

Coaja oului semnifică piatra mormântului pe care Mântuitorul a dat-o la o parte pentru a birui moartea.

Încondeierea ouălor nu face parte din simbolistica bisericii noastre, însă ea intră în patrimoniul cultural al românilor, fiind unică în lume, iar tehnicile utilizate, deosebit de apreciate.

Legat de ouăle roşii, poporul român încă mai păstrează anumite credinţe, mai ales în Transilvania:

· Cojile de ouă roşii se pun pe apă pentru a vesti morţii că a sosit Paştele

· Dacă un copil a dispărut şi a fost găsit trupul lui neînsufleţit, la înmormântare se pun ouă roşii în sicriu, pentru a-i ajuta sufletul la Judecata de Apoi

· Din Joia Mare până în ziua de Paşti, nu se mai trag clopotele la biserici, ci numai se toacă

· Ouăle roşii nu se mănâncă şi nici nu se ciocnesc înainte de slujba de Înviere

· Ciocnitul semnifică învierea morţilor, iar de la Paşti şi până la Înălţare, se mănâncă doar ouă roşii

· Se spune că după Înviere, Sfânta Fecioară a înroşit ouă şi le-a împărţit oamenilor pe stradă şi, din acele vremuri a rămas că salut, vreme de 40 de zile, « Hristos a înviat/Adevărat a înviat »

Citește aici Rugăciunea la Sfânta Cruce ce nu rămâne fără răspuns!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.