"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

„Cel mai frumos spectacol este o față frumoasă” (la Bruyère)

Observăm cum de la un an la altul fizionomia noastră se schimbă datorită apariției ridurilor și modificării culorii pielii.

Ridurile/zbârciturile feței (cum spun bătrânii) se produc din cauza pierderii elasticității pielii și scăderii cantității de apă din celulele sale

La aceste două principale cauze se mai adaugă una: dezechilibrul dintre mușchii feței, ca urmare a unor deprinderi zilnice și deselor schimbări ale mimicei, ocazionate de stările noastre emoționale zilnice.

“Indiferent de gradul de cultură și civilizație”, spunea Darwin, “toți oamenii își exprimă emoțiile prin mimica feței”.

Iar din studiul unui cercetător american, A. Meharabian, reiese că 7% din conținutul unei conversații este dat de sensul cuvintelor, 38% de maniera în care sunt spuse și 50% din expresia feței.

Prin urmare, dacă ridurile sunt, printre altele, și consecința deselor schimbări ale mimicei, pentru prevenirea lor o măsură eficientă ar fi și aceea de a ne controla sentimentele.

Adică să nu mai râdem, să nu mai plângem…ceea ce este imposibil de realizat

Nu, dragi cititori, ridurile vor fi combătute prin cu totul altfel de mijloace. În primul rând printr-o igienă riguroasă a pielii și apoi prin tratamente cosmetice speciale, mai ales naturale.

Însă, metodele cele mai răspândite pe toate meridianele globului sunt acupunctura sau presopunctura ridurilor.

Medicina tradițională recomandă pentru prevenirea sau tratarea ridurilor stimularea anumitor puncte de pe față, cunoscute sub denumirea de puncte chinezești.

Stimularea poate fi făcută cu ajutorul acelor sau masajului punctiform. Pentru reușita sa, un astfel de tratament cere foarte multă răbdare, care, ne spune un proverb chinez, “poate preface frunza de dud în mătase”.

Pentru fiecare rid al feței noastre se folosesc două feluri de manevre: relaxare și stimulare (tonifiere).

Dacă vom folosi masarea punctelor cu pulpa degetului, manevrele se vor executa astfel:

– Relaxarea…

…presupunând apăsarea pe punctul respectiv, în mod continuu, timp de 2-3 minute.

De exemplu, apăsarea pe punctul situat la rădăcina nasului, acolo unde se află ridul “Atenției” sau relaxarea punctelor situate în scobitura de sub orbită, pe verticala pupilei, în cazul ridului “Laba Gâștei”.

– Stimularea…

însemnând lovituri ușoare pe punctul/punctele respectiv/e, timp de 30 de secunde, cum ar fi stimularea punctelor situate deasupra sprâncenelor, la aproximativ 2,5 cm de o parte și de alta a liniei mediane anterioare la 1 cm. Metodă folosită tot pentru ridul “Laba  gâștei”.

Și pentru că am adus vorba despre sprâncene, pentru tonifierea lor se folosește și stimularea  punctului de la rădăcina nasului.

După fiecare ședință, este bine să nu uităm să ne netezim fața cu palma. Dacă pentru început  un astfel de trtament ne obosește și suntem tentate să-l abandonăm, v-aș rugă să ne amintim de poetul francez  la Bruyère din care v-am reprodus citatul de la început.

Citește aici cum scăpăm de ridurile din jurul gurii în mod natural!

Referințe: “Un masaj la îndemâna oricui” de dr. Sabin Ivan

Un articol de Ileana Mlădinoiu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.