"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Sistemul de învățământ din Japonia – Cultura niponă pune educaţia pe cel mai înalt podium al societăţii. 98% din tineri sunt absolvenţi, iar rata analfabetismului este aproape inexistentă. De asemenea, știați că în școlile japoneze nu există femeie de serviciu, iar dacă un copil de 4 ani merge singur pe stradă sau cu metroul nimeni nu sesizează Protecția copilului?

Sistemul de învățământ din Japonia – Japonia are o cu totul altă mentalitate și un sistem de educație care multora li s-ar putea părea exagerat. 

Deşi trăiesc în una dintre cele mai tehnologizate ţări din lume, japonezii îşi cresc copiii după principii si valori vechi de sute de ani. Aceştia sunt educaţi să fie liniștiţi, modeşti şi politicoşi, astfel încât să nu îi deranjeze niciodată pe cei din jur. O altă valoare care le este insuflată copiilor de mici este respectul: respect pentru cel de lângă tine, respect pentru locul în care trăiesc şi respect pentru societate. Cum s-a ajuns la această formă de educație?

De fapt, situația de mai sus are mai mult de-a face cu siguranța socială decât cu siguranța de sine a copiilor japonezi. În Japonia, totul este atât de bine pus la punct și comunitățile atât de corecte și de unite, încât pur și simplu nu există niciun pericol pentru un copil să meargă singur dintr-un capăt în altul al unei metropole uriașe și foarte aglomerate.

PUBLICITATE

Chiar dacă pentru europeni poate părea exagerat, mamele îşi lasă copiii să meargă singuri la grădiniţă, încă de la vârsta de 3 ani. În prima zi îi conduc să le arate drumul, în a doua zi doar îl urmăresc şi din ziua a treia cei mici sunt pe cont propiriu.

În schimb, „părinţii români iau ghiozdanul copilului şi îl cară ei, la noi copiii au responsabilitatea ghiozdanului lor”, spune Chinatshu Kawatomo, profesoară de limba japoneză, aflată în România.

Sistemul de învățământ din Japonia – Elevii îşi curăţă singuri clasele

În şcolile japoneze, elevii trebuie să-şi cureţe singuri sălile de clasă, cantina şi chiar toaletele. Sunt împărţiţi pe grupuri şi le sunt atribuie sarcini exacte. Sistemul japonez consideră că studenţii trebuie să înveţe să îşi facă singuri curăţenie şi să lucreze în echipă. În plus, în acest fel fac şi economii.

PUBLICITATE

În Japonia există personal special care să se ocupe de curăţenie DOAR în aeroporturi, acolo unde este un flux mare de turişti străini, şi în marile corporaţii. În rest, în toate institutiile publice, funcţionarii se ocupă de această activitate.

„Noi facem curăţenie la şcoală! După prânz, cu cârpa, ştergem tot de pe podea şi facem curăţenie şi la toaletă”, mai spune Chinatshu Kawamoto.

Copiii niponi nu sunt învățați să fie supereroi sau să aibă o încredere exacerbată și nejustificată în ei înșiși, așa cum s-ar crede, ci altul e răspunsul: individul are deplină încredere în societatea în care trăiește. „Copiii japonezi învață din fragedă pruncie că, atunci când un membru al comunității are nevoie de ajutor sau se află în impas, toți ceilalți trebuie să-i sară în ajutor”, spune Dwayne Dixon, antropolog care și-a scris dizertația pentru teza de doctorat studiind tineretul japonez.

PUBLICITATE

Există și câteva lecții, pe care sistemul de învățământ din Japonia ni le-ar putea oferi drept exemplu!

Anul școlar japonez începe în luna aprilie, atunci când înfloresc cireșii, cea mai îndrăgită floare a japonezilor. Astfel, copiii încep școala pe 1 aprilie, după ce au împlinit vârsta de 6 ani. Într-o clasă primară sunt, de regulă, 30-40 de copii.

Sistemul de învățământ din Japonia – Elevii japonezi iau prânzul în clasa, respectând un meniu standardizat.

Sistemul de educație face tot posibilul pentru a se asigura că elevii consumă mese sănătoase și echilibrate. În clasele primare și în școala secundară inferioară, prânzul este pregătit conform unui meniu standardizat gândit nu doar de bucătari calificați, ci și de specialiști din domeniul sănătății. Elevii mănâncă în sala de clasă împreună cu profesorul, creându-se relații frumoase între elevi și profesori.

PUBLICITATE

Pe lângă materiile tradiționale, elevii japonezi mai studiază caligrafia japoneză și poezia (haiku). Caligrafia japoneză, numită Shodo, presupune să cufunzi o perie de bambus în cerneală și să scrii cu ea hieroglife pe hârtie de orez. Pentru japonezi, Shodo este o artă care este la fel de populară precum pictură tradițională.

Sistemul de învățământ din Japonia – Toți elevii japonezi poartă uniformă școlară.

Uniformele pentru băieți sunt croite în stil militar, iar cele pentru fete în stil marinăresc. Politica statului privind uniformele școlare urmărește să elimine barierele sociale printre elevi și să-i ajute să intre mai ușor în starea de lucru. În plus, purtarea uniformei îi ajută pe elevi să dezvolte un sentiment de apartenență la o comunitate.

Elevii japonezi nu dau teste sau examene până la vârstă de 10 ani, fiind doar verificați din când în când. În Japonia se consideră că, în primii 3 ani de școală, cunoștințele academice nu contează. Ce este important, în schimb, în această perioada, este ca cei mici să învețe respectul, generozitatea, compasiunea, gestionarea emoțiilor și protejarea mediului înconjurător.

PUBLICITATE

Ei bine, cum vi se pare sistemul lor, ar fi bine să îl aplicăm și în țara noastră?

Citește și sfaturile unui medic pediatru – Cum să ne creștem copiii sănătoși și fericiți

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]