"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seventeen − 3 =

4 × 2 =

Alături de religie (ortodoxă, catolică, musulmană etc), poporul român acordă o mare importanţă superstiţiilor, pe care le ridică, uneori, la un rang atât de înalt că pot fi considerate ca indispensabile unei vieţi normale.

Chiar dacă, de cele mai multe ori nu a înteles pe deplin semnificaţia şi rostul religiilor, poporul nostru a acceptat superstiţia ca mod de a trăi, dincolo de orice altă percepţie.

Dacă analizăm ce înseamnă superstiţia, constatăm că ea este tot un fel de credinţă, însă ea se bazează pe argumente false, creează îndatoriri în plus omului de rând, îi sădeşte frica faţă de unele lucruri care nu au nici o bază reală, altfel spus, îi schimbă scara de valori.

Sărbătoarea Paştelui are şi ea superstiţiile ei, pe care vi le prezentăm în continuare. Unele dintre ele sunt respectate şi astăzi în diverse zone ale ţării, altele sunt pe cale de dispariţie.

Iată ce nu trebuie să facem sau ce ar trebui să respectăm în această sfântă zi a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos:

· Toată ziua, la biserică se trag clopotele pentru a avea rod pe câmpuri tot anul

· În ziua de Paşti se mănâncă peşte, pentru a feri vitele de boală

· Se spune că vitele vorbesc în noaptea de Înviere despre comori ascunse, deci nu ar strica să încercăm să le auzim

· Lumânarea de la Paşti trebuie păstrată şi se aprinde la nevoie, la necaz sau la boală

· Dacă se aprinde în vreme de tunete şi traznete, casa va fi ferită de incendiu

· În ziua de Paşti, bărbaţii trebuie să poarte pălărie pentru a fi feriţi de boală tot anul

· În timpul slujbei, femeile însărcinate trebuie să ţină în mână un căţel de usturoi pentru a naşte pruncii sănătoşi şi feriţi de deochi

· Nu se doarme în această zi pentru că se spune că Satana umblă la minţile oamenilor în timpul somnului din ziua de Paşti

· Toată ziua, la biserică se trag clopotele pentru a avea rod pe câmpuri tot anul

· Cine moare în ziua de Paşti, se va duce direct în Rai, pentru că cerurile sunt deschise

· Când se pleacă la slujbă, fiecare membru al familiei să aibă la el un ou roşu şi un bănuţ de argint pentru a fi ferit de boală şi de deochi tot anul

· Cojile de la ouăle roşii nu se aruncă, se dau la păsările din curte să le mănânce pentru a avea noroc de recoltă şi pentru sănătate

· Dacă păstrezi un ou roşu de la Paşti 40 de zile şi nu se strică, atunci este semn că vei trăi mult

După cum observăm, există anumite credinţe şi ritualuri păstrate din vremuri străvechi, menite să asigure o doză de linişte şi de siguranţă omului care le practică. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă le respectă sau nu, însă un lucru este sigur, acela că ele nu au ca scop să facă rău celorlati sau persoanei practicante.

Prin urmare, veţi fi sănătoşi şi dacă nu veţi avea bănuţul de argint în buzunar în timpul slujbei de Paşte, dar dacă îl aveţi, poate că este mai bine… Rămâne de văzut.

Citește aici de ce este bine să pui un ou roșu la geam!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.