"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

three × five =

1 × 4 =

Coloana vertebrală mai este numită şi segmentul axial al scheletului trunchiului şi este alcătuită din 33-34 vertebre. Vertebrele sunt dispuse metameric, adică una deasupra alteia şi sunt împărţite, după regiunile cărora le aparţin, în vertebre: cervicale (7), toracale (12), lombare (5), sacrale (5) şi coccigiene (4 sau 5). Coloana vertebrală prezintă mai multe curburi fiziologice: cervicală, toracală, lombară şi sacrală. Aceste curburi ajută la creşterea rezistenţei şi a elasticităţii coloanei vertebrale, menţinând poziţia normală a corpului.

Durerea coloanei împiedică mişcarea normală a corpului

În termeni medicali, coloana vertebrală se numeşte rahie, iar durerea ei poarte denumirea de rahialgie. Rachis vine din grecescul rhakhis care înseamnă axă, prin urmare, coloana noastră vertebrală este axa centrală a corpului, „trunchiul” în jurul căruia se organizează toată structura noastră şi din care pleacă toate impulsurile nervoase. Pentru a înţelege care sunt problemele cu care ne confruntăm, la un moment dat (fizice, dar şi spirituale), este suficient să constatăm la ce nivel al coloanei avem tensiunea sau durerea, pentru că fiecare porţiune are o anumită simbolistică.

Când reperele noastre psihologice şi convingerile sunt depăşite de realitate, apare durerea

În plan spiritual şi psihologic, coloana vertebrală reprezintă convingerile, baza la care ne raportăm în permanenţă, în funcţie, bineînţeles, de credinţele noastre, de educaţie, de anturaj, de ţară în care trăim şi evoluăm. Cum suntem într-o permanentă schimbare şi adaptare, de cele mai multe ori, ne sunt puse la îndoială aceste convingeri şi ne aflăm în postura de a face faţa unor tensiuni sau perturbări a vieţii, în totalitatea ei. Suntem în situaţia de ne schimba radical reperele şi de a începe o nouă viaţă, bazată pe convingeri total noi şi care pot deveni o sursă de anxietate. Nu de puţine ori trăim emoţii puternice care dau senzaţia unui blocaj în cele mai profunde structuri ale noastre. Acestea sunt momentele de tensiune şi de durere care apar la nivelul coloanei vertebrale. Practic, tot eşafodajul, construit de noi în timp, se prăbuşeşte.

Durerea apărută la coloană este considerată maladia secolului

Datorită evoluţiei permanente şi a schimbărilor de mentalitate, la care putem face faţă sau nu, apare un anumit exces al mişcărilor interioare, apare perturbarea reperelor fundamentale, iar această instabilitate a vieţii, în general, generează acele tensiuni şi dureri despre care am vorbit mai sus. Tradiţiile, structurile morale, de etică, de respect, sunt pe cale de dizolvare în secolul în care ne găsim, iar pentru ca altele noi să se ivească, avem nevoie de o forţă interioară extrem de puternică pentru a face faţă, iar mulţi dintre noi nu suntem pregătiţi să trecem la o altă etapă. Din acest motiv, afecţiunea coloanei vertebrale este numită maladia secolului.

Crisparea şi dificultatea de adaptare duc la rahialgii

Rahialgia înseamnă, prin urmare, starea de crispare permanentă (justificată sau nu) faţă de aceste schimbări sau dispariţii a referinţelor noastre spirituale şi psihologice, precum şi dificultatea noastră de a ne adapta acestor schimbări. Ea ne invită, deci, să reflectăm la viaţa noastră mai mult decât am făcut-o până acum, să anticipăm unele lucruri, să acceptăm această mişcare pentru a ne proteja, indiferent în ce parte a vieţii noastre are loc: în mediul personal, profesional sau social.

Vezi aici ce exerciții poți face pentru atenuarea durerilor de spate!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.