"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

1 × 5 =

eleven + 4 =

Ce mâncăm sau cât mâncăm? Pune în practică răspunsul la această întrebare,  vei avea o siluetă de invidiat şi o sănătate de fier!

Cât de mult contează porţia de mâncare pentru un stil de viaţă sănătos?

Ştim cu toţii câteva reguli de bază într-o dietă: contează procentul de nutrienţi naturali, procentul de alimente procesate, orele la care mâncăm, raportul de grăsimi, carbohidraţi şi proteine.

Mâncatul cu moderaţie este o modalitate eficientă pentru a pierde în greutate, asta deja ştim.

Dar porţia noastră de mâncare trebuie să devină parte a unui stil de viaţă sănătos, echilibrat, nicidecum parte a unei diete mai mult sau mai puţin restrictivă.

Specialiştii recomandă să alegem o alimentaţie sănătoasă, cu puţine calorii, uşor de digerat, în loc să restricţionăm cantitatea consumată.

Deisgur, contează şi porţia de mâncare, dar, dacă păstrăm porţii mici, şansele sunt să ne fie foame într-una, sabotând astfel un stil de viaţă sănătos.

Persoanele cu o bună educaţie în nutriţie aleg să mănânce mult cantitativ, fără ca dieta să fie în detrimentul sănătăţii şi fără a duce la acumularea de kilograme în plus.

A consuma o dietă hipo-calorică, dar densă în nutrienţi, precum salate (atenţie la sosurile dressing!), ne poate ajuta să slăbim, pentru că vom alege alimente sănătoase, în detrimentul bombelor calorice.

IATĂ CUM PUTEM PETRECE POSTUL PAŞTELUI CU SMERENIE

Exemple:

1. O farfurie mare cu salată, alături de un bol cu quinoa (sau orice altă pseudo cereală) sau legume fierte (inclusiv leguminoase) ori preparate la aburi sau la grătar, reprezintă o alegere sănătoasă.

2. O porţie potrivită de carne la grătar cu garnitură este departe de a fi o alegere potrivită pentru sănătate şi siluetă, pe de-o parte prin conţinutul inadecvat de proteină, ceea ce supune organismul la un efort suplimentar pentru digestie, pe de altă parte prin sporirea şanselor să ne fie foame curând, ca să nu mai vorbim de lipsa nutrienţilor.

Adăugarea unei salate nu face decât să înrăutăţească situaţia, pentru că timpii de digestie sunt diferiţi, apar balonarea şi senzaţia de „prea-plin”, eliminarea nu se face corect, se acumulează deşeuri etc.

De asemenea, transformările chimice la care sunt supuse alimentele în cursul digestiei se efectuează în prezenţa unor enzime, mediul de digestie este pentru fiecare tip de aliment în parte.

Grăsimile încetinesc digerarea oricăror alimente mâncate în cursul aceleiaşi mese, de aceea este important să le alegem în mod corect.

Concluzie:

Cel mai bine este să umplem farfuriile cu produse naturale, în stare crudă, dacă se poate, dense în nutrienţi, cu indice caloric mic, chiar dacă vom avea o porţie mai mare, în loc să mâncăm foarte puţin dintr-un fel de mâncare hiper-caloric.

VEZI AICI CUM TE POATE AJUTA ULEIUL DE ŞOFRĂNEL SĂ SLĂBEŞTI

Un articol de Mihaela Iliescu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.