"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

ten + 11 =

fifteen − eight =

Venerată de două ori pe an, la data de 16 decembrie și 1 august, cuvioasa Sofia din Suzdal este una dintre sfințile care fac mari minuni, fiind considerată totodată și apărătoarea femeilor credincioase.

loading...

De la Mare Principesă a Moscovei la făcătoare de minuni

Chiar dacă a dus un trai nobil, fiind Mare Principesă a Moscovei, Sofia din Suzdal a ales să lase viața lumească și să caute împărăția lui Dumnezeu. S-a retras în mănăstire și a căutat mântuirea, devenind un model de evlavie creștinească.

Cunoscută ca fiind cea care a săpat singură o fântână pentru mănăstire, cuvioasa este cunoscută în întreaga lume ca fiind făcătoare de minuni mai ales femeilor credincioase care se roagă la ea cu credință mare.

„O, prealăudată şi dreaptă maică Sofia, minunată ascetă a ţinuturilor Suzdalului, cinstim vieţuirea ta cea evlavioasă, faptele tale cele mari, ne închinăm cinstitelor tale moaşte şi cu dragoste sărutăm chipul tău cel sfânt, aducându-ţi rugăciunile noastre. Ajută-ne nouă, celor ce suntem străini şi venetici în această lume, să găsim calea cea adevărată a vieţuirii creştine. Nu-ţi întoarce faţa de la cei ce aleargă la mijlocirea ta; înţelepţeşte-i pe cei ce se nevoiesc în monahism ca să cunoască chipul mântuirii sufletului şi calea smereniei, a răbdării şi pocăinţei.

Ajută-ne să ne păstrăm curăţia, ascultarea şi dragostea lui Dumnezeu. Fii scut şi apărare de orice rău aşezământului în care şi tu te-ai nevoit. Întoarce şi înţelepţeşte pe oamenii rătăciţi, pe calea cea dreaptă. Roagă pe Dumnezeul puterilor să aibă milă de sufletele noastre şi să ne dăruiască timp pentru pocăinţă, ca prin mijlocirea ta să ne învrednicim a trece fără cădere viaţa noastră cea pământească şi să ne facem părtaşi veşnicei fericiri în locaşurile cereşti ale Dumnezeului şi Mântuitorului nostru, Căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin”.

Felicia Iederă

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.