"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eight − two =

three × four =

“Mai mult de 85% dintre mamifere sunt plurifazice, ceea ce înseamnă că acestea dorm în repetate rânduri, în timpul zilei.”

loading...

Spre deosebire de 85% dintre mamifere, oamenii dorm doar o dată pe zi. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri dacă noi ca specie suntem în mod normal monofazici sau de vină este societatea modernă, dar un singur lucru este clar și anume acela că nu avem parte de suficient somn.

În mod ideal un pui de somn ar trebui luat undeva între orele 13:00 şi 16:00 şi ar trebui să dureze între 10 şi 90 de minute. Dar acest lucru nu este recomandat de toată lumea. De exemplu, unii oameni de ştiinţă ca Sara Mednick de la Universitatea din California spun că un somn de 10, 20 de minute poate da un impuls de energie, în timp ce un somn de 30 de minute poate duce la o perioadă mai lungă de recuperare şi chiar la sentimentul că suntem mai obosiţi decât atunci când ne-am culcat. De asemenea, un somn de 60 de minute poate îmbunătăţi memoria cognitivă. Cel mai benefic, din punctul ei de vedere, este somnul de 90 de minute, acesta reprezentând un ciclu complet de somn. Ea consideră că acest tip de somn ne poate ajuta creativitatea şi memoria.

Se recomandă să domrim zilnic, câte 20-30 de minute, pentru a îmbunătăți performanța din timpul zilei.

Să vedem care sunt și celelalte beneficii ale „puiului de somn”

1. EȘTI MAI FERICIT

Se pare că persoanele care dorm 20 de minute în timpul zilei, sunt mai fericite decât cele care nu o fac.

2. FACI MAI BINE FAȚĂ CRIZELOR

Se pare că, în jurul orei 15:00 organismul resimte oarecum o criză, iar aceasta poate fi înlăturată printr-un simplu „pui de somn”.

3. FACI MAI PUȚINE GREȘELI

Se pare că dormind chiar și câteva minute, ne putem îmbunătăți performanța de la locul de muncă.

4. AI REZULTATE MAI BUNE

În cadrul unui studiu, condus de NASA, se poate vedea o performanță, în ceea ce privește rezultatul obținut în urma unei activități, atunci când obișnuim să dormim, în timpul zilei.

5. AI O MEMORIE MAI BUNĂ

Memoria se poate îmbunătăți chiar și cu 500% în urma somnului din timpul zilei.

6. EȘTI MAI CREATIV

Somnul din timpul zilei te ajută să vezi altfel câmpul activităților din jurul tău și, astfel, imaginația ta va fi dusă la cote mult mai ridicate.

7. INIMA TA ÎȚI VA MULȚUMI

Se pare că persoanele care dorm 20-30 de minute, în timpul zilei, prezintă un risc cu 37% mai scăzut să dezvolte boli cardiace.

8. NU VEI MAI AVEA POFTĂ DE MÂNCĂRURI NESĂNĂTOASE

Se pare că somnul din timpul zilei are și acest efect, deoarece relaxează cortexul, responsabil cu luarea deciziilor de moment.

9. TE SIMȚI MAI SĂTUL

Studiile arată că lipsa somnului creează poftă de mâncare, deci… să dormim puțin în timpul zilei!

10. NU MAI EȘTI CERTĂREȚ

Ai văzut acea reclamă cu „nu ești tu când îți este foame”? ei bine, cam așa se întâmplă și cu somnul…

11. SCAZI RISCUL ACIDENTĂRILOR

Se pare că persoanele care nu se odihnesc, au un risc mai crescut să se accidenteze, decât cele care dorm în timpul zilei.

12. EȘTI MAI PRODUCTIV

De ce? Pentru că după 20 de minute de somn te simți energic.

Citește și: Sfaturi utile pentru combaterea insomniei!

13. EVIȚI SUPRASOLICITAREA

Cu toții avem nevoie să ne odihnim puțin, în timpul zilei. Tocmai de aceea este recomandat să și dormim, în cele 20 de minute în care ne odihnim.

14. VEI FI MULT MAI DE AJUTOR

Un angajat obosit, nu ajută cu nimic firma la care lucrează, deci poți discuta cu șefii tăi despre acest somn de 20 de minute, în timpul zilei…

15. JUDECI MAI BINE

Lipsa odihnei duce la decizii greșite. Deci, când ești în impas, trage un pui de somn și decide abia după.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.