"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seven + fourteen =

19 + 12 =

Doliul semnifică starea de întristare a unei persoane, care deplânge moartea unui apropiat. Negrul doliului simbolizând tristeţea celui ce îl poartă.

loading...

Tradiția culorii negre asociată cu doliul își are originile pe vremea Imperiului Roman. În acele timpuri, familia celui decedat purta o togă neagră, din lână. Tradiția a continuat de-a lungul Evului Mediu și Renașterii ajungând până în Anglia, când femeile purtau cape negre, iar voaluri negre le acopereau chipurile.

În Biblie nu există informații referitoare la obiceiul de a purta haine negre la înmormântări.

Deci, nu este un păcat dacă nu porți haine negre în astfel de momente. Însă, pe de altă parte, dacă nu vei avea o astfel de ținută, atunci riști să le transmiți celor din jur un mesaj greșit.

Importanţa doliului, pentru cei care-l poartă, constă în faptul că cei din jur înţeleg că treci printr-un moment de întristare şi că ai nevoie de înţelegerea şi compasiunea lor.

Perioada de doliu nu presupune doar îmbrăcarea de haine negre, ci și un comportament adecvat situației. Doliul înseamnă reculegere și rugăciune pentru sufletul celui adormit .

Perioada de doliu ar trebui să fie respectată de toate persoanele apropiate celui răposat, rude și prieteni.

Preotul paroh Gheorghe Şurpănelu, Parohia “Sfântul Gheorghe Eternitate” Iaşi spune că :

Hainele călugăreşti sau preoţeşti nu sunt îmbrăcăminte de doliu. Sfintele Canoane şi legiuiri bisericeşti au statornicit ca slujitorii bisericeşti să poarte chiar şi în viaţa de toate zilele costumul clerical, deosebit de cel al laicilor, atât prin formă sau croială, cât şi prin culoare. Canonul 27 al Sinodului VII Ecumenic prezintă veşmintele pe care le îmbracă persoanele bisericeşti (în afara sfintelor slujbe), precizând că se cuvine a fi lungi şi cât cu putinţă întunecate, pentru că lungimea închipuie buna-cuviinţă, iar întunecimea (culoarea neagră) este icoana smereniei.”

Citește aici Rugăciunea către îngerul păzitor!

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.