"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × 4 =

four − 3 =

Urechelnița este o plantă de origine montană, dar creşte în grădini, pe zidurile din piatră sau pe acoperișurile de cărămidă ale caselor.

Popular, se mai numește iarba ciutei, iarba lupului, iarbă de urechi, urechea mâţei, răsfug, argintură, ghinţură, buruiana porcului, iarba grasă, ţâţa mielului, verzişoară, ureche de stâncă, rădăcină casei.

Are un aspect foarte frumos, de aceea este răspândită şi ca plantă decorativă, în special în grădinile cu colțuri pietruite sau  grădini japoneze.

Frunzele au o formă ovală şi vârful ascuţit.

Se spune despre Urechelniţă că seamănă, atunci când este în prima ei perioadă de vegetaţie, cu Anghinarea.

Are aspectul unei rozete formate din nenumărate frunze cărnoase.

În centru acestei rozete crește o tulpină înaltă de până la 40 centimetri, ce poartă flori frumoase că niște steluţe de culoare roz sau roşie.

Frunzele cărnoase și foarte suculente se folosesc în aplicații direct pe piele, în bolile de piele, Zona Zoster sau pentru hidratarea unui tenului uscat sau aspru.

Urechelniţa se culege numai în stare proaspătă, începând cu luna martie până la mijlocul lunii octombrie.

Substanţele despre care se ştie că ar exista în compoziţia acestei plante sunt sărurile astringente şi  acidul malic.

FOLOSEŞTE ASTA PENTRU A SCĂPA DE PIELEA USCATĂ IARNA

Planta este antiinflamatoare, cicatrizantă, antibiotică, astringentă, diuretică, sedativă, hemostatică, antispasmodică, vermifugă.

Se folosește în special sub formă de suc proaspăt, extras din frunzele cărnoase, ce se taie pe lungime, apoi se pun pe marginea unei farfurii adânci și se lasă să se scurgă.

Cu acest suc se tamponează părțile de piele afectate de eczeme.

Același suc de urechelniță se mai folosește la tratarea altor boli de piele: erizipel, pigmentare, alunițe, lentigo, pete din naştere sau pete de bătrâneţe şi poate chiar să elimine pistruii.

În Zona Zoster, sucul de urechelniță este foarte bun pentru calmarea durerilor foarte mari pe traiectul nervului.

Frunzele zdrobite se pot aplica pe bătături, pe zonele afectate de acnee, pe înţepăturile de insecte, pe răni sau arsuri.

Deşi este recomandată pentru efectele miraculoase în bolile de piele, Urechelniţa poate fi administrată şi intern cu rezultate bune, în afecţiuni renale, otite, dureri de dinţi sau urechi, afecţiuni nervoase, diaree, febră, hemoroizi sau paraziţi intestinali.

Sub formă de decoct, se pot face spălături în cancerul de piele sau uterin.

IATĂ CÂTEVA MODALITĂŢI PENTRU A SCOATE AŞCHIILE INTRATE ÎN PIELE

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.