"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

4 × four =

4 × two =

Popâlnicul Iepuresc este o plantă cu flori albastre spre mov, mai rar albe sau mov, foarte frumoase, ce creşte în zonele montane, submontane şi de deal.

loading...

Înfloreşte primăvara, dar şi în iernile blânde (de obicei, din februarie până în mai), are puternice proprietăţi curative şi este indicată în afecţiunile hepato-biliare.

În popr i se mai spune Ficăţea sau Trei Răi şi uneori se confundă cu o „rudă” a ei – Crucea Voinicului sau Trei Crai, ce are mai multe petale, iar frunzele sunt crestate pe margini.

În fitoterapie se foloseşte partea aeriană, ce se recoltează prin smulgere în lunile martie-aprilie.

Partea aeriană conţine glicozide şi tanin, datorită cărora Popâlnicul Iepuresc este astringent, antiinflamator, uşor expectorant şi hepatoprotector.

Pentru uz intern se combină cu alte plante şi are eficienţă în afecţiuni hepatice, gastrite, meteorism, crampe intestinale, ascită, bronşită şi traheită cronice.

În  uz extern se fac gargare pentru stomatite, faringite cronice, dureri de gât, iar în cazul plăgilor inflamate se pun comprese cu infuzie.

Infuzia se obţine din două, trei linguri de plantă uscată,  în 200 mililitri apă fierbinte (dar nu clocotită). Se lasă la infuzat timp de 5-10 minute

Este recomandată în tratamentul bronşitei cronice, al hematuriei, al aefcţiunilor hepatice (mai ales al hepatitei), datorită conţinutului de tanin, hepatoglobină şi anemonină.

Se beau două căni pe zi.

Pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare se poate folosi maceratul, obţinut astfel: două linguriţe de plantă se lasă la macerat timp de zece ore, în 300 ml apă. Se strecoară şi se bea apoi, uşor încălzit, pe parcursul unei zile.

VEZI AICI CE VITAMINE ŞI MINERALE NU TREBUIE SĂ ÎŢI LIPSEASCĂ DINTR-O DIETĂ ANTISTRES

Tinctura de Popâlnic Iepuresc

Se lasă la macerat 20 grame de plantă verde în 500 mililitri alcool pur de 70 de grade, timp de o lună de zile.

Se strecoară şi se consumă câte o jumătate de linguriţă la o cană cu apă.

Este indicată în afecţiunile hepatice, dar şi ca antispetic pulmonar.

Pentru tratarea bronşitelor cronice se pun o dată pe zi 15 picături pe un cubuleţ de zahăr sau într-o linguriţă de miere.

Pentru gargară, tinctura se dilueză cu apă.

Recomandări:

Popâlnicul Iepuresc este contraindicat în constipaţiile rebele, în colecistitele şi bronşitele acute.

Se recomandă utilizarea internă în cantităţi mici, din cauza conţinutului de substanţe iritante, deoarece poate provoca intoxicaţii, manifestate prin vomă, hemoragie digestivă, colici, cefalee şi aritmie cardiacă.

IATĂ CUM POŢI PREPARA UN BORŞ NATURAL PENTRU A PREVENI CREŞTEREA GLICEMIEI ŞI INFARCTUL

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.