"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Complexul de inferioritate este tot mai des întâlnit în rândul oamenilor. Oare suferi de acest complex fără să îți dai seama?

“Cu cât complexul de inferioritate este mai mare, cu atât starea emoțională este mai afectată!” -Alfred Adler

Adler a expus mai clar decât oricine această idee și, pornind tocmai de la citatul lui, am dezvoltat cele 8 semne care atestă că suferi de complexul de inferioritate.

Iată care sunt acestea:

1. Ai nevoie să fii apreciat în permanență

Le ceri în permanență părerea celor din jur, în ceea ce te privește? Sau poate că simți nevoia permanentă de a fi apreciat.

Acest sentiment poate izvorî din copilărie. Poate că părinții nu ți-au spus niciodată cât de mult meriți să fii apreciat și astfel ai dezvoltat un complex.

2. Ești sensibil atunci când vine vorba de opinia celor din jur

Te superi atunci când îi auzi pe cei din jur discutând despre tine? Iei personal orice părere a celor din jur? Sigur cu toții ne simțim răniți atunci când suntem subiectul de discuție, și nu sub o formă frumoasă, a celor din jur, însă în ceea ce te privește, lucrurile sunt duse la extremă. Cu siguranță ai un complex de inferioritate.

3. Pui nevoile personale pe ultimul loc

Cum te simți inferior celor din jur, cu siguranță consideri că nevoile tale nu contează și că ale celor dragi ție sunt mult mai importante. Nu uita, indiferent de situația în care te aduce viața, tu trebuie să fii cel mai important pentru tine!

4. Nu accepți criticile constructive

Cu toții avem nevoie să auzim uneori părerile celor din jur, tocmai pentru a deveni mai buni. Cum ai un complex de inferioritate, aceste critici nu vor face decât să te rănească și mai tare.

Poate că cei dragi te critică doar pentru că îți doresc binele, te-ai gândit la asta?

5. Îți place să fii flatat

Poate că nu accepți criticile constructive, însă atunci când te flatează cineva, te simți în al nouălea cer. Ai mare grijă, există persoane care fac asta doar pentru că își doresc să obțină ceva după urma ta!

6. Nu îți place să ieși din mediul de confort

Ți s-a dat o nouă îndatorire la serviciu? Este posibil să nu accepți cu ușurință acest lucru și să consideri că nu vei putea duce la îndeplinire. Încearcă să scapi de această teamă, altfel nu vei putea evolua niciodată.

Citește și: Nu există idei proaste – Motive de a nu abandona gândirea nouă

7. Fugi de societate

Există foarte multe persoane care fug de societate și preferă liniștea singurătății, însă dacă este dusă la extreme, această abordare a vieții îți va face foarte mult rău. Încă o caracteristică specifică acestui complex…

8. Încerci să le găsești mereu trăsături negative celor din jur

Și asta pentru a te pune pe tine într-o lumină bună. Cum nu te simți bine în pielea ta, nu accepți ca cei din jur să o facă și, astfel, vei încerca să îi discreditezi.

Nu uita, există o mare diferență între a fi inferior și a te simți astfel. De multe ori ne facem rău singuri, fără să conștientizăm asta! Lucrează puțin cu tine și află dacă nu cumva exagerezi.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.