"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

nineteen + two =

one × two =

Poate nici un sfânt nu este iubit și venerat mai mult ca sfântul Nicolae, prăznuit de întreaga creștinătate pe data de 6 decembrie. De ziua celui supranumit și Făcătorul de Minuni, se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri respectate cu sfințenie.

loading...

Nuielușa celor neascultători

Arhiepiscopul Mirei Lichiei, crescut în spiritul poveței creștine să împarți averea ta săracilor, sfântul Nicolae și-a dat întreaga moștenire pentru a-i ajuta pe cei sărmani. Poate de aceea se crede că darurile lui Moș Nicolae sunt aduse de îngeri…

Tradiția spune că de ziua sa de pomenire acesta apare ca pe un cal alb, ca o prevestire a zăpezilor care vor urma să cadă, stăpânește apele și îi scapă pe corăbieri de la înec, apără soldații în războaie și este de mare ajutor văduvelor, orfanilor și fetelor sărace care vor să se căsătorească. În toate țările creștine, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, mici și mari, toți credincioșii își fac ghetuțele pentru că urmează să vină sfântul să le încarce cu cadouri.

Dacă cei mici care au fost cuminți primesc de regulă dulciuri, jucării sau portocale, mai există și neascultători cărora sfântul le lasă în dar câte o… nuielușă de măr. Aceasta se spune în apă și se spune că dacă va înflori până la Crăciun, înseamnă că sfântul a mijlocit iertarea.

Nu faceți cadouri de culoare neagră!

Dacă în ziua sfântului Nicolae ninge, primul bulgăre trebuie adus în casă și pus într-un vas. După ce bulgărele s-a topit, apa se toarnă în glastrele cu flori din casă sau în ghivece, pentru ca familia să aibă spor și noroc tot anul.

Tot tradiția spune că nu avem voie să dăruim persoanelor dragi obiecte ascuțite sau lucruri de culoare neagră. Neindicate sunt și fularele și cravatele sau mărgele pentru doamne. Aceste cadouri aduc ghinion iar cei care le vor primi nu vor avea liniște.

În Danemarca, sfântul este așteptat cu budincă de orez

La fel de bucuroși de venirea lui Moș Nicolae sunt și olandezii, unde acesta vine pe 6 decembrie după o lungă călătorie cu vaporul. Sfântul are la el o carte mare în paginile căreia scrie care micuț a fost cuminte și care obraznic.

Cei neascultători se crede că sunt luați de asistentul moșului, Black Peter. La creștinii din Ghana moșul aduce daruri din junglă, iar în Hawai el coboară din barcă spre deliciul celor prezenți. În ceea ce-i privește pe cei din Danemarca acesta au parte de o imagine care nu o vor uita niciodată atunci când îl văd pe Moș Nicolae purtat de reni și cu un sac uriaș în spate.

În așteptarea sa, copiii îi pregătesc întotdeauna budincă de orez sau o farfurie cu lapte. Se crede că aceste bunătăți vor fi gustate și de elfi, cei care îl ajută pe Moș Nicolae să aducă mult așteptatele daruri.

Citește aici rugăciunea făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae!

Felicia Iederă

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.