"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seventeen + 1 =

seventeen + three =

Adesea m-am întrebat de unde vine expresia “a vărsa lacrimi de crocodil” și cred că nu sunt singura.

loading...

Mai întâi, simt nevoia să fac unele precizări…

Când cineva simulează tristețea, ca să-i impresioneze pe cei din jur, se spune că acesta plânge “cu lacrimi de crocodil”.

Mi se pare ciudat ca exprimarea tristeții să fie apropiată de acest animal, gândindu-mă mai mult la fălcile sale uriașe  și nu la posibilele lui lacrimi.

Și totuși expresia “lacrimi de crocodil” există și se folosește destul de des.

Două teorii ne-ar ajuta să înțelegem sensul expresiei!

Ca să le descopăr, a trebuit, pentru prima, să mă întorc în secolul al XV-lea, la o legendă din Egiptul antic, și să constat că de aici pleacă formularea ce mă interesa.

Conform legendei antice, pe malurile Nilului, crocodilii gemeau când trecea cineva prin apropiere, pentru a-și atrage prăzile, iar acest lucru se întâmpla (cădeau în capcanele lor).

Pentru alții, explicația are caracter mai științific. Ar fi suficient să observăm animalul, ca să să înțelegem fenomenul.

Într-adevăr, se pare că unele specii de crocodil au un sistem ciudat de glande. Lacrimalele și salivarele sunt în strănsă  legătură (lacrimile apar când se produce saliva, adică atunci când crocodilii mănâncă).

Prin urmare, sunt lacrimi false, deoarece ele nu se produc pentru că specimenele astea își devorau prada, ci dintr-un alt motiv.

De altfel, o astfel de caracteristică fiziologică nu este precisă decât pentru aligatorii americani.

Strategia se apropie de cea a sirenelor din mitologia greacă, care, cu ale lor cântece, erau irezistibile marinarilor.

În Europa expresia a ajuns prin intermediul romanilor.

Vezi aici de ce plânsul este un semn al curajului!

Un articol de Ileana Mlădinoiu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.