"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Cea mai important săptămână din Postul Crăciunului, ultima, aduce cu sine și colindele dar și momentul în care ne pregătim practic dar și spiritual de sărbătoarea Nașterii Domnului.

De altfel, colindele, care reactualizează corul îngerilor care au lăudat Naşterea Domnului, potrivit Evangheliei, îşi găsesc punctul culminant în noaptea de 24 spre 25 decembrie, când se apropie sărbătoarea efectivă.

Cântecele, însoțite de dansuri

Istoria ne spune că, Cei dintâi colindători au fost păstorii care au venit la peștera luminată unde S-a născut Pruncul Iisus și, bucurându-se de acest semn ceresc și de glasul îngerilor, au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.

PUBLICITATE

Adevăratul colindat se desfășoară în seara și noaptea de Crăciun, când colindătorii se adună în cete, fiecare grup alegându-și un conducător  numit vătaf…

Pe vremuri, fiecare grup colinda doar o anumită parte a satului, neavând voie să pătrundă în zona în care intrau ceilalți. Cântecele colindătorilor sunt totdeauna însoțite de dansuri, apoi gazda își invită colindătorii în casă, răsplătindu-I cu mere, nuci și alte bunătăți.

De la Crăciun şi până la Bobotează copiii umblă cu steaua, un obicei vechi ce se întâlneşte la toate popoarele creştine…

Acest obicei vrea să amintească de steaua care a vestit naşterea lui Iisus şi i-a călăuzit pe cei trei magi. În ajunul Crăciunului, copiii formează grupuri şi pornesc pe la casele gospodarilor cântând colinde precum Florile dalbe, Lerui ler, Ziurel de ziuă, ori Valerim şi Veler Doamne, O ce veste minunată.

În unele locuri, în noaptea Crăciunului putem întâlni şi cântarea religioasă cunoscută sub numele de Vicleimul sau Irozii, la care participă copiii. Această dramă religioasă ne înfatişează misterul Naşterii Domnului în toate etapele sale. Personajele dramei sunt Irod şi ceata sa de Vicleimi, un ofiţer şi soldaţi îmbracaţi în portul ostaşilor români, trei crai sau magi: Melchior, Baltazar şi Gaspar, un cioban, un prunc şi, în unele părţi, o paiaţă.

PUBLICITATE

Fii și tu un Moș Crăciun, oferă-le celor din jur tot ce ai tu mai bun!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]