"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

20 − eight =

1 + 11 =

Sfânta Muceniţă Varvara – tradiţii şi obiceiuri pentru 4 decembrie

loading...

Sfânta Varvara este sărbătorită de către creştini în fiecare an pe data de 4 decembrie şi se spune că ar fi sora Sfântului Nicolae. Ea a trăit doar 21 de ani, în perioada împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis.

Era foarte frumoasă şi tatăl ei, Dioscor, a socotit că este mai bine să o închidă într-un turn pentru ca oamenii să nu îi poată vedea şi admiră frumuseţea pentru că socotea el, poporul nu ar fi fost vrednic de o aşa frumseţe.

Aflăm din cărţile bisericeşti că tatăl său era un păgân care se închină idolilor din metal (aur şi argint), din piatră şi din lemn, idoli fabricaţi de meşterii acelor vremuri. Sfânta, însă, avea alte opţiuni, adică ea a înţeles că acei idoli artificiali, fabricaţi de mâna omenească, nu puteau fi vrednici pentru a se închina la ei şi a rămas « fidelă » credinţei ei în Iisus Hristos.

Sinaxarul precizează că într-o zi, pe când făcea baie, tatăl său a poruncit meşterilor să facă două ferestre (corespunzătoare Soarelui şi Lunii), dar tânăra a dat poruncă să o facă şi pe a treia, ca semn al Sfintei Treimi.

Pentru că nu a fost de acord cu tatăl ei şi pentru că a continuat să se închine Mântuitorului şi nu idolilor tatălui său, ea a fost omorâtă cu sabia chiar de către acesta.

Sfânta protejează copiii şi minerii

Sfânta Varvara a intrat astfel în calendarul ortodox pentru data de 4 decembrie şi este socotită reprezentarea mitică feminină răspunzătoare de apariţia variolei (bubatului) şi a altor boli ale copilăriei. Pentru a nu avea manifestări severă ale acestor boli, copiii nu au voie să mănânce seminţe în perioada de 3 şi 5 decembrie.

De asemenea, tot ea este protectoarea minerilor şi este sărbătorită atât de către ortodocşi, cât şi de către catolici.

Ce trebuie să faci pe 4 decembrie ca să îţi fie bine

Există tradiţia ca în data de 4 decembrie să nu se lucreze şi să nu se mănânce anumite legume (de exemplu, fasole). Minerii nu intră în subteran şi pentru că Sfânta avea simţul umorului şi îi plăcea să se înveselească, în această zi lumea petrece în cinstea ei.

În Franţa, în special în Provence, există obiceiul de a se aşeza pe pervazurile ferestrelor farfurii umplute cu boabe de grâu înmuiate în apă. Dacă “grâul Sfintei Varvara” creşte destul de repede, se spune că va fi un an bun pentru recolte. În caz contrar, prevesteşte un an dezastruos pentru agricultură.

Un obicei asemănător există în Cehia şi Slovacia, unde se aşează în apă crenguţe de cireş, în speranţa că ele vor înflori în ajunul Crăciunului.

Arde câteva ierburi în casă de sărbători pentru a înlătura negativitatea din spațiul locuinței 

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.