"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Solstițiul de iarnă, care va fi anul acesta pe 21 decembrie la ora 18.28, este momentul care marchează începutul iernii astronomice. Această dată, când ziua are doar 8 ore și 50 de minute, iar noaptea 15 ore și 10 minute este plină de tradiții și obiceiuri, care se respectă cu strictețe din vechime.

loading...

Consemnat încă din Antichitate

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în Antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

De asemenea, solstițiului i-au fost dedicate multe structuri megalitice în cele două Americi, Asia, Orientul Mijlociu. În Europa, astfel de construcții din piatră pentru măsurarea poziției soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, oamenii de știință afirmând că pietrele de aici, datând din 2050 î.Hr. ar fi fost astfel poziţionate încât lumina Soarelui la apus la data solstiţiului de iarnă să cadă într-un fel anume.

În această zi, răul și binele se bat

În vechime, în noaptea de 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai face și astăzi în unele sate din România.

Și asta pentru că la solstițiul de iarnă se deschid cerurile dar și străfundurile, iar binele se bate cu răul. De asemenea în trecut, de solstițiul de iarnă oamenii sacrificau animale, ulterior practică fiind înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat, apoi ars.

Cu alte cuvinte, noaptea magică din 21 decembrie are influențe majore asupra oamenilor, datorită energiei pe care o aduce, aducând un nou început pentru fiecare, momentul când se privește spre viitor.

Citește aici Ce semnifică steaua sau îngerașul din vârful bradului de Crăciun și când este bine să împodobim bradul!

Felicia Iederă

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.