"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

17 + twelve =

three × two =

„Rușine să-ți fie!”

loading...

De câte ori ai auzit aceste cuvinte, atunci când erai copil? De cele mai multe ori, părinții obișnuiau să ni le spună, pentru a nu mai comite aceeași greșeală, însă nu au realizat niciodată cât de mult rău ne-au făcut. De ce? Pentru că ajungem, ca oameni maturi, să suferim de o vină toxică, o vină care ne poate afecta grav.

Ce este totuși vina toxică și ce o cauzează?

Psiholșogul Sivan Tomkins a fost cel care a vorbit prima dată despre acest termen, spunând că nu este vorba despre o rușine care trece imediat, ci de una cu care trăim mult timp. Ajungem să credem că nu valorăm nimic, stima de sine scade văzând cu ochii, iar depresia își va face și ea simțită prezența.

Așa cum spuneam, vina toxică izvorăște din copilărie, atunci când poate am fost umiliți în fața celor din jur sau acuzați pe nedrept. Mai târziu, vina toxică se dezvoltă, odată cu noi, considerând că nu suntem suficient de buni la facultate, la locul de muncă sau în grupul de prieteni.

Psihologul spune că el însuși a suferit de vină toxică și că necesită cu adevărat tratament!

Care sunt simptomele?

Se pare că există mai multe semne care atestă faptul că vina toxică este o boală mentală și că este parte din viața unui om. Acestea sunt: Senzația de incapacitate de a termina o activitate, Lipsa stimei de sine, Senzația că ceilalți sunt mai buni decât tine, lipsa satisfacției la locul de muncă, Senzația de jenă în prezența celor care au reușit, iar lista poate continua…

Cum tratăm vina toxică?

Iată ce ne propune psihologul:

1. Eliberează tensiunea din organism.

Toate traumele sunt depozitate în corp, astfel că o ședință de yoga, masajul sau terapiile alternative pot da rezultate.

2. Fii mai indulgent cu tine!

Iubește-te, apreciază-te și ai grijă de tine! Repetă-ți în permanență că meriți mai mult, scoate din viața ta persoanele toxice și nu mai accepta ca cei din jur să te trateze inferior.

3. Privește-te în oglindă!

Este un exercițiu simplu, care te poate ajuta enorm! Găsește-ți un loc liniștit, unde să fii doar tu cu tine și începe o conversație. Ce te face să te simți nefericit, de ce îți este rușine, cu ce ai greșit? Apoi iartă-te, dacă îi poți ierta pe cei care îți greșesc, de ce nu ai face-o și cu tine?

4. Renunță la ceea ce te distruge!

Exploarează afecțiunile cognitive, poate că tu ești cel care își face cel mai mult rău. Astfel că, dacă este nevoie, renunță la vechiul tu și construiește-ți un alt drum. Ia-o de la zero!

Citește și: Asumă-ți răspunderea, nu mai arunca vina pe alţii!

5. Fii autodidact!

Trebuie să te reîntorci în copilărie și să îți dai seama unde ai simțit cea mai mare rușine sau vină. Îndepărtează acea stare, ia-o ca pe o lecție învățată și depășește momentul!

Este foarte important să scapi de această vină toxică, deoarece este singurul mijloc prin care vei ajunge să trăiești viața în pace și liniște. Nimeni nu merită să se simtă atât de vinovat, dacă regreți greșelile este tot ce contează. Nu putem schimba trecutul, ci doar să învățăm din el!

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.