"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

twenty + twenty =

twenty − 2 =

Ziua de 4 decembrie este pentru toți credincioșii una cu totul specială, întrucât este cinstită sfânta Varvara, protectoarea copiilor, care îi apără pe cei mici de boli, în special de pojar. Cu o singură condiție însă: să fie cinstită așa cum se cuvine.

loading...

De asemenea, despre sfânta Varvara se spune că este una dintre cele 14 ajutătoare ale creștinilor…

Sora sfântului Nicolae

Tradiția spune că sfânta Varvara este sora sfântului Sava, cinstit pe 5 decembrie dar și a sfântului Nicolae, a cărui prăznuire e pomenită pe 6 decembrie. Potrivit tradiției populare bulgărești, în timp ce sfânta Varvara gătește mâncare, sfântul Sava coace pâine iar sfântul Nicolae îi servește pe toți credincioșii cu bunătăți.

Ziua sfintei Varvara se ține mai ales pentru ajutor la nașteri și boli, precum dureri de dinți, gâlci, amețeli, moarte ușoară. Femeile nu au voie să coasă, să toarcă, să spele și nimeni trebuie pe 4 decembrie să mănânce dovleac, porumb copt și fasole, altfel riscă să se umple de tot felul de bube.

Protectoarea minerilor

Sfânta muceniță Varvara este totodată și protectoarea minelor, de aceea în această zi minerii nu coboară în subteran, petrecând acasă cu familia. Potrivit unor vechi superstiții, în această zi nu e bine să fie folosite lucruri negre ca să nu se facă grânele tăciune.

Se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă în credința că dacă acestea vor înflori până la Florii, anul va fi mănos și plin de roade. O veche legendă spune că sfânta Varvara este închisă de un blestem și singura zi din an în care iese și se bucură este cea de 4 decembrie.

Cite;te aici horoscopul lunii decembrie!

Felicia Iederă

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.