"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

4 × one =

fifteen − three =

Una dintre cele mai iubite sfinte ale creștinătății, sfânta Muceniță Filofteia, sărbătorită cu mare cinste pe data de 7 decembrie aduce și multe superstiții păstrate din vechi timpuri.

A trecut la cele veșnice la doar 12 ani

Cunoscută și ca sfânta care aduce ploaia, Filofteia a văzut lumina zilei la începutul secolului ai XIII-lea în apropierea de orașul Veliko Târnovo de astăzi, într-o familie de țărani. Soră îndepărtată a sfântului Ilie, aceasta a fost crescută în dragoste pentru Domnul de mama sa, care, din nefericire a trecut la cele veșnice când copila era foarte mică.

La scurt timp, tatăl său și-a refăcut viața cu o femeie foarte rea, copila fiind supusă unor grave tratamente. Dar Filofteia nu și-a pierdut bunătatea și nu s-a oprit din înfăptuirea binelui, dăruind haine și bucate celor săraci.

Chiar și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea să i-o ducă tatălui la câmp. Biruit de mânie și uitând de dragostea părintească, tatăl a aruncat în propriul său copil cu toporul, rănindu-o la un picior. N-a durat mult și rana s-a infectat, iar micuța a trecut la dreapta Domnului.

Când și-a dat seama ce a făcut, tatăl a alergat în cetate și i-ar mărturisit arhiepiscopului fapta sa, dar și faptul că trupul fetei este acoperit de o strălucire cerească.

Blestemul moaștelor

La auzul acestora, arhiepiscopul însoțit de mai marii cetății au fugit la locul dramei cu lumânări, tămâie și rostind permanent rugăciuni. Când au încercat însă să ridice trupul copilei și să-l duce în cetate, acesta a devenit greu ca o piatră. Atunci s-au gândit să rostească nume de țări, mănăstiri și biserici, în speranța că Filofteia dorea să se odihnească într-un anume loc sfânt. Ceea ce s-a și întâmplat.

Când a fost pomenit numele Bisericii Domnești din Târgul Argeșului, trupul a devenit ușor ca fulgul. În acel moment a fost scrisă o scrisoare ziditorului acestei biserici, domnitorul Radu Vodă, care a fost înștiințat că sfânta dorește să-și doarmă somnul de veci în cinstitul locaș.

Moaștele au fost duse însă în Țara Românească după anul 1393 și dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân care le așezat în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeș. Au rămas acolo până în anul 1893, apoi au fost mutate în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului Olari.

În timpul primului război mondial sunt duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti, apoi revin la Curtea de Argeş şi sunt găzduite în marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab. După ce racla în care se odihnește sfânta Filofteia a fost restaurată în anul 2004, s-a găsit un săculeț pe care era scris un blestem: „Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată moaştele Sfintei Cuvioase Filofteia!”.

Rupeți cu mâna pentru a avea spor și sănătate

Potrivit tradiției, de ziua Muceniței Filofteia nu aveți voie să țineți în casă obiecte ascuțite și nici să tăiați ceva cu cuțitul. Totul se rupe cu mâna pentru a avea spor și sănătate. Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor dar și tinerelor care vor să se căsătorească.

Potrivit documentelor, au existat multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă, iar prin mijlocirea sa în fața lui Dumnezeu a început să plouă, roadele fiind bogate.

Citește aici Cum să aduci liniște și spor în casă rostind o rugăciune în postul Craciunului!

Felicia Iederă

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.