"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Nu mai este mult până la sărbătorile de iarnă, iar sosirea Crăciunului atrage cu sine şi pericolul îmbolnăvirii de trichineloză. Tradiţia sacrificării porcilor şi consumarea cărnii de porc netestate ne expune riscului contractării acestei boli parazitare periculoase.

Trichineloza este o boală parazitară cauzată de infestarea cu parazitul Trichinella spiralis. Deşi mai multe animale domestice şi sălbatice pot fi purtătoare ale acestui parazit, cea mai frecventă cale de transmisie a bolii la om îl reprezintă consumarea de carne de porc infestată.

Un pericol ascuns…

Boala apare atunci când carnea infestată nu este gătită suficient şi în condiţii optime de igienă. Carnea trebuie prelucrată termic corespunzător pentru neutralizarea riscului de contaminare. Sărarea şi afumarea cărnii nu sunt de ajuns, întrucât nu distrug parazitul.

PUBLICITATE

Trichineloza poate apărea după o perioadă de 5-28 de zile de la infestare, principalele manifestări ale bolii datorându-se stadiilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării larvelor în ţesuturile musculare.

Citește aici adevărul nespus până acum despre carnea de porc. Cât de periculoasă, este, de fapt, pentru sănătate

În prima săptămână de boală, simptomele dominante sunt durerile abdominale, diareea, greaţa şi vărsăturile, adesea însoţite de febră moderată. În acest stadiu, parazitul adult penetrează mucoasa intestinală. Manifestările cauzate de migraţia larvară apar de regulă în a doua săptămână de boală.

PUBLICITATE

În faza târzie a bolii, pacientul manifestă febră ridicată (40˚C), dureri articulare, dureri musculare şi cefalee, precum şi stări de oboseală marcată. Urmează, de regulă, tumefierea feţei şi a pleoapelor, erupţiile urticariene, hemoragiile conjunctivale şi subunghiale, respectiv tulburările respiratorii, cardiace şi neurologice. La acest stadiu pot apărea complicaţie cardiace grave ce se pot solda chiar cu decesul pacientului.

Având în vedere severitatea bolii şi potenţialul cauzator de moarte, pacienţii care manifestă oricare dintre simptomele descrise mai sus trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

Vezi aici modul cel mai bun de a conserva carnea!

PUBLICITATE

Măsuri de prevenţie

Primul pas îl reprezintă aprovizionarea cu carne şi preparate din carne doar din surse autorizate şi atent controlate sanitar-veterinar. La tăierea porcilor în gospodăria proprie, se recomandă evitarea consumului de carne de porc înainte de obţinerea rezultatului examenului trichineloscopic de la o circumscripţie sanitar-veterinară autorizată.

Pentru prevenirea infestării porcilor, trebuie respectate normele de igienă în zonele de creştere, trebuie eliminaţi şobolanii, iar porcinele trebuie izolate de alte animale potenţial purtătoare a parazitului trichinelozei. Animalele identificate ca fiind bolnave nu se vor da în consum, iar carnea lor trebuie inactivată prin incinerare sau tratament chimic.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]