"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

De fiecare dată când Crăciunul vine, pământul e plin de îngeri! Dar nu putem vedea strălucirea acestora fără să postim cum se cuvine, timp de 40 de zile. Spre deosebire de Postul Paștelui, cel al Crăciunului este mult mai blând, având multe dezlegări la pește, ulei și vin.

loading...

Ce trebuie să facă fetele necăsătorite

Potrivit unei vechi tradiții, dacă țin Postul Crăciunului fetele nemăritate își vor găsi sortitul. Dar nu numai atât. Acestea trebuie să adune în fiecare zi a postului câte o surcină, iar în Ajunul Crăciunului să fiarbă crupe fără sare, pe care apoi să le pună pe masă.

Se crede că umbra ursitorului lor, va veni seara, pe cahlă, și se va ospăta. Un alt obicei al fetelor necăsătorite este bătutul pernelor, în speranța că așa își vor îmblânzi soarta și pețitorii vor începe să vină la casele lor. Și în ziua de astăzi, în Postul sfântului Crăciun se va spăla toate vesela cu cenușă sau leșie, ca să nu mai existe nici o urmă de carne.

De Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se dă de pomană pentru cei care au murit fără lumină

Pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se spune că ”se deschide cerul, vorbesc vitele, le aud cei neprihăniţi”. În această zi există obiceiul de a se da de pomană pentru cei înnecaţi şi cei care au murit fără lumină.

În plus, se arde o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece ”încep să lucreze fermecătoarele”. Tot cu usturoi se ung ferestrele și ușile de ziua Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie pentru ca familia să fie ferită de energiile negative. Se spune că dacă este lună plină şi cer senin iarna va fi călduroasă iar dacă sunt nori, zăpadă sau ploaie zăpezile vor fi mari.

De asemenea, în această zi nu e bine să piepteni, să dai ceva cu împrumut și se pună în apă o crenguță de măr. Dacă această înflorește de Sfântul Vasile, anul ce urmează va fi roditor.

Vezi aici Istoria nescrisă a alimentației la români. Cum și cu ce s-au hrănit strămoșii noștri de-a lungul secolelor.

Felicia Iederă

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.