"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

thirteen + five =

seventeen − 13 =

În ultimii zece ani, cancerul colorectal a devenit a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, iar numărul îmbolnăvirilor creşte vertiginos de la an la an. În acelaşi timp, în jur de 75% din populaţia globului dezvoltă în diferite etape ale vieţii boli hemoroidale. Ambele boli descrise sunt afecţiuni grave cu posibile complicaţii severe.

Potrivit medicilor specialişti, atât cancerul colorectal cât şi bolile hemoroidale sunt rezultatul unor tulburări prevenibile asupra cărora nu se intervine la timp. Din acest motiv, este esenţial să învăţăm să deosebim problemele minore de cele care impun un control medical avizat.

Dr. Dănuţ Andronesi, medic chirurg generalist, ne explică atât diferenţele dintre simptomele cancerului colorectal şi hemoroizi, cât şi modalităţile de a „prinde” din timp aceste probleme de sănătate. Deşi cancerul colorectal şi bolile hemoroidale au manifestări similare, există moduri de a face deosebirea între cele două şi de a începe, astfel, un tratament potrivit încă din primele stadii de boală.

De exemplu, atât cancerul colorectal cât şi hemoroizii se manifestă prin apariţia urmelor de sânge în urină şi în scaune. Acest simptom nu trebuie niciodată ignorat, ci investigat cât mai degrabă de către un medic specialist.

Tulburările de tranzit intestinal (adică alternare scaunelor tari cu cele diareice) şi durerile rectale sunt şi ele simptome comune celor două boli. Ceea ce puţini cunosc, însă, este că dacă manifestările sunt semnalate din vreme unui proctolog, medicul respectiv va putea, pe baza unor teste lămuritoare, determina exact natura problema şi modul adecvat de intervenţie. Aşadar, dacă manifeşti oricare dintre aceste simptome, nu mai sta pe gânduri; programează-te cât mai repede la un consult proctologic.

Aceasta este cea mai sigură, dacă nu singura metodă viabilă, prin care un pacient poate evita apariţia unor boli grave precum cancerul colorectal. O consultaţie făcută la momentul potrivit, adică la scurt timp după observarea simptomelor, poate face diferenţa dintre o boală gravă şi o simplă afecţiune inflamatorie ce poate fi vindecată fără intervenţie chirurgicală sau chimioterapie.

Vezi aici Semne premergătoare accidentelor vasculare cerebrale… Limba poate prevesti totul!

Aşadar, dl. dr. Andronesi îi sfătuieşte pe pacienţii care manifestă simptome perianale să se prezinte cât mai repede la un consult proctologic. Medicul subliniază faptul că tratamentele topice procurate din farmacii nu sunt indicate, întrucât nu fac altceva decât să atenueze simptomele, fără să rezolve probleme inflamatorii din profunzime.

Nu este nicio ruşine să mergi la medic pentru investigarea unei probleme de sănătate, indiferent de natura acesteia! Sănătatea şi viaţa trebuie să primeze întotdeauna.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.