"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Aproape întotdeauna când mergem la cumpărături ne facem griji pentru calitatea produsului alimentar pe care-l achiziţionăm, dar alimentele nu ar trebui să constituie singurul motiv de îngrijorare.

Îmbrăcămintea pe care o cumpărăm trece printr-un proces lung, complicat şi, de cele mai multe ori, chimic,  înainte de a fi expusă în magazine.

Inclusiv fibrele naturale, precum bumbacul şi lâna ar putea fi pulverizate cu erbicide şi pesticide, vopsite sau tratate cu compuşi care le fac rezistente la foc, miros, pete şi apă.

Fibrele sintetice pe bază de petrol, cum ar fi poliesterul şi nailonul, conţin şi mai multe substanţe chimice.

PUBLICITATE

Apariţia fibrelor sintetice a periclitat viaţa multor oameni sensibili, din cauza răspândirii şi prin utilizarea necontrolată a agenţilor chimici, a solvenţilor, acizilor şi coloranţilor.

Clorura de vinil este foarte periculoasă, de asemenea, fiind extreme de toxică şi cancerigenă.

Este utilizată în mod frecvent, în special în blănurile sintetice şi peruci, devenind astfel aproape letală, din cauza permeabilităţii ridicate a scalpului.

Deşi riscurile sunt greu de contabilizat, pentru că în aceşti ani procesul tehnologic a evoluat, există microfibre care absorb transpiraţia, ţesături care lasă apa să treacă, ţesături care rezistă la radiaţia ultravioletă etc.

PUBLICITATE

CITEŞTE AICI DESPRE UN DETERGENT NATURAL SPECIAL PENTRU HAINELE TALE

Cu toate astea, materialele sintetice nu lasă pielea să respire. Această sufocare poate determina:

  1. Dermatite iritative, ce apar în urma frecării.
  2. Pitiriasis versicolor şi alte micoze, pentru că menţin transpiraţia acidă mai mult pe piele.
  3. Dermatite alergice, prin menţinerea diverşilor alergeni în contact cu pielea, dermatite de contact la unele din fibrele respective sau la vopseaua aplicată pe ele.
  4. Acnee, prin obturarea glandelor sebacee.
  5. Pielea uscată, din cauza deshidratării cutanate. La xeroza prelungită se fac microfisuri cutanate, adevărate porţi de intrare pentru viruşi, microbi, ciuperci.
  6. Miros neplăcut în anumite zone: axilă, picioare.

Ce este de făcut?

Din toate aceste motive, ca să nu mai vorbim despre impactul negative asupra mediului, generat de deşeurile chimice produse de aceste materiale, se recomandă să purtaţi doar fibre naturale – bumbac, in, lână, cânepă şi altele organice.

Acestea sunt foarte confortabile datorită abilităţii lor respiratorii.

PUBLICITATE

Grija pentru îmbrăcăminte trebuie sa fie una foarte importantă.

Spălaţi hainele cu produse prietenoase cu mediul, bio-degradabile, lipsite de chimicale, evitaţi soluţiile de îndepărtare a petelor, tratamentele chimice de pre-spălare sau înălbire.

Reziduurile produse de acestea pot provoca iritaţii ale pielii şi reacţii alergice, ca să nu mai vorbim despre impactul devastator asupra mediului.

CUM SĂ FACI CURAT ÎN CASĂ ŞI SĂ SLĂBEŞŢI

PUBLICITATE

Curăţătoriile ar trebui să fie utilizate cât mai puţin posibil, cu excepţia celor ecologice.

Articolele de îmbrăcăminte cărora li s-a aplicat acest process trebuie să fie aerisite în aer liber timp de aproximativ o săptămână, pentru ca cea mai mare parte a gazelor arse să fie dispersată.

Un articol de Mihaela Iliescu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]