"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Din cugetările lui Einstein ştim cam ce i se părea mai important atunci când rezolva probleme. Tehnicile pe care le folosea instinctiv pentru a nu se conforma regulilor pot fi aplicate de oricine. Procedând la fel ca el, până şi cei cu o inteligenţă mai modestă pot gândi în maniera lui Einstein. Procesul constă din patru paşi de bază.

loading...

Identificarea corectă a problemei

Nici chiar Einstein nu ar fi găsit soluţia unei probleme incorect definite! Trebuie ca problema să fie abordabilă, să permită soluţii imaginative diferite de aşteptările dumneavoastră iniţiale. Problemele imposibil de abordat au atât de multe restricţii încât ar putea fi rezolvate doar prin asumarea unor sarcini imposibile. O problemă dezarmantă ar fi: „Vreau să zbor dând din braţe aşa cum dau păsările din aripi.” O problemă abordabilă acceptă care te face să-ţi desprinzi picioarele de la sol. O problemă bine pusă lărgeşte aria opţiunilor. E nevoie să petreci mai mult timp pentru a identifica bine problema, mai ales dacă soluţiile par evidente.

Spargerea tiparelor

Einstein a obţinut cele mai mari succese atunci când a fost dispus să ia în considerare orice idee, mai ales pe cele aparent ridicole. Ieşirea din tipare te desprinde de rutină, generând idei noi, pe care spiritul practic te împiedică, de obicei, să le iei în considerare.

Încearcă aici testul de inteligență elaborat chiar de Einstein. Crezi că îl poți face?

Încălcarea regulilor

Încălcarea regulilor este o modalitate deliberată şi orientată pentru a găsi soluţii. Dacă nu ai putut găsi o soluţie printre variantele acceptabile, atunci trebuie să le examinezi pe cele aparent imposibile – iar pentru asta, trebuie să încalci nişte reguli.

Elaborarea soluţiei 

Einstein a muncit ani de zile înainte de a putea transforma relativitatea într-o teorie folositoare. Marile rezolvări rareori par importante în momentul conceperii. Comparate cu ideile deja existente, chiar şi cele mai revoluţionare realizări par inferioare. Pentru a ajunge de la o idee la o rezolvare deosebită, trebuie să te abţii de la aprecieri, să ceri ajutorul altora şi să faci greşeli!

Einstein avea talentul înnăscut de a folosi aceste tehnici şi ne-a schimbat lumea. A folosit o problemă abordabilă. S-a jucat cu noţiuni neobişnuite. A încălcat o regulă clară. Apoi a lucrat pe baza ideii apărute prin încălcarea regulilor până când a transformat-o într-o soluţie superioară. Abordând problemele în acelaşi mod, prin exerciţiu şi tu poţi găsi cele mai bune soluţii pentru depăşirea obstacolelor cu care te confrunţi.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.