"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seven + seventeen =

5 + 13 =

O plantă frecvent întâlnită prin pădurile de foioase din zonele de câmpie și cele de deal este Cornul – o adevărată comoară din punct de vedere medicinal.

Din fructele sale – coarnele – se obțin sucuri, compoturi, gemuri, lichioruri.

Datorită conținutului ridicat de tanin, planta are proprietăți astringente, antidiareice, cicatrizante și dezinfectante.

Coarnele sunt utilizate în afecțiuni digestive, precum indigestia, crampele, diareea, pentru combaterea paraziților intestinali și a anorexiei.

Pentru ceai, se folosesc frunzele uscate de Corn.

Coarnele se folosesc și pentru oprirea hemoragiilor nazale, datorită proprietăților hemostatice.

Tinctura este, de asemenea, de mare ajutor.

Iată cum se prepară:

Se lasă la macerat  timp de 15 zile 50 grame de fructe proaspete în 250 ml alcool alimentar (70 de grade), la temparatura camerei, agitând des.

Se strecoară și se depozitează în recipiente mici.

Se consumă zilnic câte 15 picături, într-un pahar cu apă, chiar și pentru perioada mai lungi.

O altă rețetă este cu un decoct realizat din dintr-o lingură cu coarne, puse la macerat într-o cană cu apă, timp de câteva ore. Lichidul se strecoară, iar cu fructele rămase se pregătește un ceai și se amestecă cele două preparate.

Se  consumă o dată pe zi, într-o cură de zece zile, se face o pauză de o lună și se poate relua.

Baia cu frunze de Corn ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii, la ameliorarea durerilor de coloană, la eliminarea varicelor și are un efect calmant, oferind un somn de calitate.

Din sucul proaspăt de coarne se poate prepara un sirop, care stimulează pofta de mâncare a copiilor.

Vezi aici Cine se împrieteneşte cu cătina toamna, uită de boli toată iarna! Cum poţi prepara un sirop fără fierbere, în cel mai sănătos mod posibil!

Pentru combaterea afecțiunilor ficatului se prepară un decoct obținut prin fierberea timp de 15 minute a două lingurițe cu fructe în 300 ml apă. Se consumă trei căni pe zi.

Dermatozele și eczemele pot fi ameliorate cu un decoct obținut din patru linguri cu coajă de Corn, la un litru de apă – timp de fierbere 30 minute.

Se strecoară, iar lichidul rezultat se aplică pe zonele afectate, călduț.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.