"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

1 × 3 =

5 × four =

Cunoscută în popor sub mai multe denumiri: carul padurilor, carul zânelor, cujdă, podbal de munte, Arnica poate fi întânită în zona montană şi cea subalpină, în special în fâneţele şi păşunile umede.

Este una dintre puţinele plante ale cărei principii active sunt recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, categoric definită şi recunoscută ca plantă medicinală cu totul deosebită, pe care nu o folosim la întreaga ei capacitate şi nu o ocrotim cum ar trebui.

Din păcate, încă de acum 20 de ani specialiştii constatau că această plantă este pe cale de dispariţie.

Componentele active îi conferă proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante, uşor sedative – fără efecte adverse sau dependenţă,  dar şi antisclerotice, în special pentru persoanele de vârsta a treia.

Tot aceste componente au efecte colagog-coleretice, diuretice, hipotensive, îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul inimii şi coronarelor.

Despre Ceaiul de Arnică  se spune că „atunci când de bea, senzaţia de somn este atât de plăcută, dorinţa de somn este atât de mare, iar cel care îl consumă nu se poate dezlipi de pat.

Arnica se foloseşte în contuzii, luxaţii, traumatisme, tumefiere, dureri musculare, acnee, varice sau alte afecţiuni varicoase, furunculoză, este suficient să aplicaţi pe zona lezată tinctură, un extract hidroalcoolic sau chiar ceai.

Se mai foloseşte în crizele de astm bronşic, în alergii (mai ales la polen), în traumatisme psihice.

Într-o situaţie de criză, se administrează între 20-50 picături de tinctură de arnică.

Tinctura este un produs foarte bun pentru cei care au incontinenţă urinară nocturnă, afecţiuni ale prostatei sau disfuncţii sexuale.

IATĂ CE MOTIVE PUTERNICE AI SĂ CONSUMI SCHINDUF

În cazul înţepăturilor de albine sau ale altor insecte, tinctura de Arnică se aplică rapid pe locul afectat, iar inflamaţia se retrage.

Alte întrebuinţări speciale:  în combaterea lombo-sciaticii, în durerile lombare, mai ales acelea cu iradiere pe traiectul nervului sciatic, în dureri de coloană.

Stomatitele şi inflamaţiile la nivelul mucoasei cavităţii bucale, mirosul neplăcut al gurii se pot rezolva cu 15-20 picături de tinctură sau cu 200 ml ceai călduţ.

Arnica nu are egal în tratarea acneei juvenile, nu numai că înlătura efectele, dar acţionează şi asupra cauzelor, prin reglarea activităţii subdermice a pielii, indiferent de zonă.

 Un articol de Mihaela Iliescu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.