"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

two × one =

two × five =

Îţi pierzi răbdarea la volan? Te irită colegii de la locul de muncă? Aceste trăiri negative ţi-ar putea scurta viaţa, avertizează specialista în biologie moleculară Elizabeth Blackburn, deţinătoare a Premiului Nobel pentru Medicină în 2009, şi medicul psiholog Elissa Epel, specialist în studiul efectelor stresului şi îmbătrânirii.

În noua lor carte, Efectul Telomeric, cele două autoare susţin că gândurile negative afectează sănătatea prin deteriorarea ADN-ului.

Cercetările au arătat că „relaţiile sociale, mediul şi stilul de viaţă al unei persoane” se răsfrâng din plin asupra materialului genetic. „Chiar dacă te naşti cu un anumit set de gene, modul de viaţă poate influenţa expresia genetică a acestora.”

Potrivit cercetărilor efectuate de Blackburn şi Epel, componentele ADN numite telomeri determină ritmul de îmbătrânire a celulelor. Scurtarea telomerilor reprezintă unul dintre principalele motive ale îmbătrânirii corpului, dar testele de laborator au arătat că telomerii pot să şi crească în lungime.

Cu alte cuvinte, controlarea ritmului de scurtare a telomerilor poate „accelera, încetini şi chiar, în unele aspecte, inversa îmbătrânirea”.

Îmbătrânirea şi durata de viaţă a celulelor normale şi sănătoase sunt legate de aşa-numitul mecanism de scurtare a telomerazei, care limitează celulele la un număr fix de diviziuni.

În timpul diviziunii celulare, telomerii au rolul de a împiedica fuzionarea sau rearanjarea cromozomilor, efecte care pot duce la boli de cancer. Blackburn compară telomerii cu capătul unui şiret de la pantofi, în lipsa căruia şiretul s-ar deşira.

Citește aici 10 moduri de tranziție de la o gândire negativă la o gândire pozitivă

Într-un studiu purtat asupra unui număr de 239 de femei cu vârste între 50 şi 65 de ani, cercetătorii au examinat lungimea telomerilor, un biomarker al îmbătrânirii celulare şi corporale, în corelaţie cu mentalitatea şi starea de spirit.

„Persoanele cu un punctaj mare la măsurătorile de ostilitate cinică tind să fie mai vulnerabile la boli cardiovasculare, boli metabolice şi moarte prematură. În plus, au telomerii mai scurţi.”

Inclusiv pesimismul scurtează telomerii. „Când pesimiştii capătă o boală legată de îmbătrânire precum cancerul, boala progresează de regulă mult mai repede, iar speranţa de viaţă scade vertiginos”, avertizează autoarele.

Insistarea asupra situaţiilor negative este la fel de distructivă. „Reeditarea continuă a gândurilor rele accentuează stresul, crescând riscul de a căpăta sindroame depresive sau anxioase care duc la scurtarea telomerilor.”

Încercarea de a suprima gândurile şi sentimentele agravează problemele. „Cu cât îţi negi şi îţi reprimi mai tare gândurile, cu atât mai mare este ecoul acestora atunci când reapar la suprafaţă. Un studiu a demonstrat că evitarea anumitor sentimente şi gânduri negative au avut ca efect scurtarea telomerilor.”

Chiar şi lipsa de concentrare influenţează negativ telomerii, întrucât „atunci când oamenii nu se gândesc la ceea ce fac, nu sunt la fel de fericiţi ca atunci când se implică mental şi sufleteşte”. Pentru inversarea leziunilor telomerilor, autoarele recomandă practicarea meditaţiei şi a unui sport. Cea mai benefică activitate de mişcare sunt alergările pe distanţe lungi.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.