"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Una dintre cele mai folosite metode pentru conservarea produselor din fructe este sterilizarea.

În acest scop, după o pregătire corespunzătoare, produsul se pune în borcane sau sticle pregătite, care se închid ermetic pentru a împiedica pătrunderea aerului, apoi se supun imediat încălzirii în baie de apă, la circa 100 grade C, un anumit timp.

În urma acestei operații, microorganismele sunt distruse la aceeași temperatură.

PUBLICITATE

Pasteur a stabilit că o serie de microorganisme sunt distruse la 60-70 de grade și, drept urmare, el a propus o metodă de sterilizare la temperaturi mai scăzute, care a fost denumită pasteurizare.

Spre deosebire de sterilizare, la pasteurizare produsul se încălzește până la cel mult 75-85 de grade C. Această metodă se folosește mai mult la conservarea lichidelor, în special a sucurilor de fructe.

Conservarea produselor alimentare cu ajutorul substanțelor antiseptice nu se recomandă, deoarece acestea sunt dăunătoare sănătății consumatorului.

Sterilizarea se face în felul următor:

După ce borcanele sau sticlele au fost astupate, se așează în cazan, pe un grătar de scândurele, se despart între ele ca să nu se spargă, folosind în lipsa paielor sau a talajului cârpe sau ziare.

PUBLICITATE

Vasul se umple cu apă caldă. Apa din vasul de sterilizat trebuie să fie în tot timpul fierberii la aceeași înălțime cu zeama din borcane sau din sticle. Dacă apa scade, se înlocuiește cu altă apă caldă.

Conținutul borcanelor și al sticlelor nu trebuie să depășescă 3 cm de la gura acestora în jos sau de la dop, dacă se astupă cu un dop.

Se încălzește vasul până când apa începe să fiarbă (adică până la 100 grade C). Pentru ca sterilizarea conservelor să se facă complet, apa trebuie neapărat să dea în clocot, dar să nu clocotească tare, ci să fiarbă încet, fără întrerupere. Conținutul borcanelor și cel al sticlelor nu trebuie să clocotească.

PUBLICITATE

Citește aici dacă trăim pentru a mânca sau mâncăm pentru a trăi? 12 reguli simple de respectat la masă.

Durata sterilizării este aceeași pentru orice fruct și anume 10-15 minute din momentul când apa începe să fiarbă în clocot, indiferent de mărimea borcanelor. Pasteurizarea durează 20 de minute.

Sticlele și borcanele sterilizate se scot din vas după ce s-a răcit apa complet. Borcanele care se deschid în timpul sterilizării se lasă în apă până se scot și celelalte borcane, apoi se curăță bine pe margini cu alcool, se închid și se sterilizează din nou timp de 10 minute.

PUBLICITATE

Așezarea fructelor în sticle și borcane, astuparea și sterilizarea trebuie să urmeze una după alta în timpul cel mai scurt cu putință, altfel conservele încep să fermenteze.

În niciun caz borcanele și sticlele pline și astupate nu se lasă spre a fi sterilizate în ziua următoare, această operație urmând a fi făcută după astupare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]