"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

În urmă cu câțiva ani, am călătorit în trenul care ducea spre București cu un bărbat ce cunoștea tainele grădinăritului. Din vorbă în vorbă, am ajuns la plante de apartament. Multe au fost puse în discuție, dar interesată am fost de palmier.

Grădinarul, fiindcă grădinar era interlocutorul meu, mi-a înmânat un ghid special pentru amatori ca mine.

Am uitat de el, dar mi-am amintit când am început să gândesc la ce plante aș mai putea cultiva în mica mea “grădină” de la bloc. Și mi-am zis că mi-ar trebui un palmier.

Atunci am răsfoit cartea dăruită de omul din tren și am descoperit cum pot avea un palmier în casă. De ce nu și dumneavoastră. Altfel nu aș mai fi scris articolul.

PUBLICITATE

Aflați că dintre cele 1000 de specii de palmieri, în apartament se poate cultiva la noi cu precădere Phoenix.

Acesta are frunze penate lungi de peste 1 m și poate fi produs ușor de către amatori folosind curmale care se găsesc iarna în comerț.

Se procedează în felul următor: după consumarea fructelor, semințele respective se țin 24 de ore în apă caldă și apoi se seamănă în ghivece mici, umplute cu un amestec format din pămînt de frunze, rumeguș și puțin mușchi de pădure tocat.

Ghivecele se țin la loc cald, deoarece după răsărire este necesară temperatura de 25-30 grade C.

După răsărire, când plantele au 2-3 frunze, se face repicatul în ghivece umplute cu un amestec format din pământ de frunze, pământ de țelină (sau pământ de grădină) și puțin nisip de râu.

PUBLICITATE

Lucrările de îngrijire ce se aplică în cultura palmierului Phoenix sunt: în timpul verii, planta se scoate afară, în grădină sau pe balcon. Trebuie însă așezată într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, care pot provoca pete pe frunze.

De asemenea, trebuie evitați curenții de aer rece și schimbările bruște de temperatură. Deoarece uscăciunea aerului poate provoca apariția de pete brune pe frunze sau chiar uscarea vârfurilor, este bine ca, periodic, să se stropească cu apă și frunzele.

Citește aici despre 3 plante de apartament care produc oxigen atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții

PUBLICITATE

Totodată, din când în când, frunzele se spală de praf, cu apă călduță, iar cele uscate se înlătură. De două ori pe lună este necesar să se facă îngrășarea. Se poate folosi în acest scop o soluție formată din o parte must de gunoi de grajd și 10 părți de apă.

Iernează bine dacă temperatura din cameră este în jur de 10-15 grade C.  În această perioadă udatul se face primăvara , o dată la 2-3 ani, în cazul plantelor tinere și la 3-5 ani la plantele mai bătrâne.

În noul vas se pune un amestec de pământ de frunze, mraniță, pământ de țelină (sau pământ de grădină) și puțin nisip grosier. Operațiunea schimbării în noul vas trebuie executată cu atenție pentru a se păstra așezarea naturală a rădăcinilor, fără ca ele să fie deranjate sau rănite.

În cazul palmierilor în vârstă, mai dezvoltați, se folosesc hârdaie de lemn.

PUBLICITATE

Un amănunt important: pe fundul vasului în care se cultivă palmierul se așează pietriș grosier care va asigura scurgerea apei.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]