"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

five × three =

2 × 5 =

Dureri abdominale? Greață? Stări de vomă? Sunt primele simptome ale unei toxiinfecții alimentare pe care oricine le poate avea dacă nu ține cont de cele mai elementare reguli de igienă alimentară.

loading...

Spălați-vă pe mâini!

Indiferent unde vă aflați, acasă, la serviciu, în concediu, înainte și după ce ați umblat cu mâncarea, spălați-vă pe mâini! La fel de atenți trebuie să fiți și cu fundurile de lemn sau plastic pe care tăiați preparatele, ustensilele și suprafețele de lucru care trebuie de asemenea spălate cu apă fierbinte și săpun pentru a evita apariția bacteriilor. Spălați totodată cu foarte multă apă fructele și legumele inclusiv pe cele cu coajă sau piele.

Dezghețați corect mâncarea

În cazul în care v-ați obișnuit să folosiți mâncare congelată, învățați să o dezghețați corect. În acest sens, lăsați mâncarea să se dezghețe doar în frigider, dar asigurați-vă că lichidul din carne nu se scurge pe alte alimente. Dacă vă grăbiți, atunci puneți alimentele înghețate într-o altă pungă unde nu pătrunde apa, iar aceasta așezați-o în apă rece. Schimbați apa odată la o jumătate de oră.

Citește aici De ce NU este bine să te speli pe dinți imediat după masă!

Gătiți la temperatura corectă

Nu în ultimul rând, trebuie să aveți în vedere faptul că pentru a ucide bacteriile, carnea trebuie gătită la o anumită temperatură. Astfel, carnea de porc, vită sau miel se prepară la 63 grade Celsius, cea tocată la peste 70 de grade, iar carnea de pui trebuie să ajungă la 74 de grade Celsius. Tot la 63 de grade se prepară și fructele de mare, iar mâncărurile care conțin ou se vor pregăti la temperaturi de minim 70 de grade. Când încălziți resturile alimentare, e bine să o faceți la o temperatură de peste 74 de grade.

Un articol de Felicia Iederă

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.