"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

two × 5 =

5 × 1 =

Omul se dezvoltă în permanenţă. Chiar şi atunci când dezvoltarea fizică se încheie, mintea, personalitatea şi dezvoltarea personală per ansamblu sunt în permanentă mişcare.

loading...

Cu toate acestea, uneori, această creştere poate încetini, ceea ce ne debusolează şi ne face să ne simţim nesiguri. Există cinci semne fundamentale care relevă o potenţială stagnare a dezvoltării pe plan personal, semne pe care le vom enumera şi discuta în continuare:

1. Te simţi ţintuit pe loc

Simţi că te-ai împotmolit şi că trebuie să te zbaţi tot mai tare ca să obţii rezultatele dorite? Poate fi un semn al stagnării pe plan personal. Indiferent de sursa blocajului (locul de muncă, o relaţie, sau alte situaţii), ai mereu senzaţia că ai pierdut controlul asupra lucrurilor.

Soluţie:

Reflectează atent asupra sursei blocajului. Dacă locul de muncă este cel care te limitează, ia în calcul alte oportunităţi de carieră. Dacă simţi că relaţia de cuplu te îngrădeşte, discută deschis aceste aspecte cu partenerul sau partenera de viaţă ca să rezolvaţi problemele.

2. Fugi de responsabilităţi

Această trăsătură este strâns legată de senzaţia de stagnare. De multe ori ne simțim blocați într-o situație cu care nu vrem să ne confruntăm, iar evitarea problemei ne face să evităm fără să vrem şi soluţia problemei, care dintr-odată pare mai dificilă decât situaţia în sine.

Soluţie:

Asumă-ţi responsabilitatea pentru ceea ce ai de făcut. Dacă ai foarte mult de lucru, fă o listă cu sarcinile de îndeplinit şi termină-le pe rând până ce începi să depăşeşti blocajul. Dacă ai probleme într-o relație, ia-ţi inima-n dinţi şi discută problemele cu partenerul sau partenera. Confruntarea nu va fi uşoară, dar este singurul mod de a depăşi blocajele. Odată ce vă puneţi de acord asupra schimbărilor, lucraţi împreună ca să înfăptuiţi obiectivele propuse.

3. Eşti dezorientat şi nu poţi identifica sursa confuziei

Oamenii au nevoie de certitudini ca să funcţioneze normal, iar confuzia îi poate destabiliza complet. Luptăm din răsputeri ca să evităm situaţiile neclare, dar uneori acestea sunt inevitabile. Dacă te simţi cuprins de incertitudini, dar nu poţi identifica sursa acestora, încearcă să te foloseşti de atuurile pe care încă nu le-ai valorificat.

Soluţie:

Preia controlul asupra altor aspecte ale vieţii tale. Stăpânirea situaţiei face ca incertitudinile să treacă în plan secundar, deoarece simţim că avem puterea de a influenţa ce se întâmpla mai departe. Asumă-ţi responsabilitatea pentru deciziile pe care le iei şi fii consecvent în îndeplinirea planurilor de acţiune.

Responsabilitatea, indiferent de ţinta ei, ne dă controlul de care avem nevoie ca să înăbuşim incertitudinea de care ne este atât de teamă. Responsabilizarea pe plan personal este cel mai bun mijloc de a redobândi controlul şi de a depăşi blocajele psihice.

4. Eşti mai instabil pe plan emoţional ca înainte

Dezvoltarea personală ne ajută să ne gestionăm mai bine emoțiile. Atunci când stagnăm pe acest plan, răspunsurile emoţionale se accentuează şi devin mai violente.

Soluţie:

Citește cum să-ți recapeți încrederea în tine.

Gestionează-ţi aspectele de viaţă asupra cărora te temi că ai pierdut controlul. Dacă este vorba de temeri financiare, ţine un bilanţ clar al cheltuielilor casei şi stabileşte un buget. Dacă este vorba de un volum de muncă prea mare, întocmeşte o listă de sarcini mai scurte şi mai uşoare şi finalizează-le pe rând până ce ajungi treptat să te eliberezi de stresul acumulat.
Reducerea stresului în alte aspecte de viaţă ne poate ajuta să ne gestionăm mult mai bine emoţiile şi momentele de neîncredere şi deznădejde.

5. Traversezi crize de identitate

Dezvoltarea personală constă, în mare parte, în autocunoaştere, autoevaluare şi autogestiune. Dacă dintr-odată devii nesigur asupra punctelor tale forte şi chiar a propriei identităţi, ajungi să stagnezi pe toate planurile.

Soluţie:

Învaţă să te priveşti critic, dar prin prisma altei persoane. Reîncepe aventura autocunoaşterii; identifică activitățile care te împlinesc, fie că e vorba de artă, muzică sau literatură. Cunoaşterea propriilor trăsături de personalitate şi acceptarea plusurilor şi minusurilor care te definesc reprezintă un pas important înspre depăşirea blocajelor pe plan personal.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.