"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

„M-am hotărât să fiu veselă şi bucuroasă în orice situaţie, pentru că am conştientizat că cea mai mare pondere a nefericirii noastre nu este alimentată de împrejurări, ci de dispoziţia în care ne aflăm în împrejurările respective.” – Martha Washington, soţia primului preşedinte american, George Washington.

Fericirea este un deziderat pe care cu toţii luptăm să-l îndeplinim. Din experienţa de viaţă pe care o avem în comun, ştim bine că viaţa este foarte scurtă şi că nefericirea ne împovărează viaţa. Obiceiurile noastre se răsfrâng din plin asupra calităţii vieţii pe care o trăim; în special, aceste obiceiuri influenţează în mod direct fericirea noastră (sau lipsa acesteia). Există o diferenţă clară între depresia clinică şi nefericirea cronică. Depresia este un dezechilibru chimic în creier, în timp ce nefericirea este o dispoziţie dobândită adesea prin modul în care alegem să ne trăim viaţa. Asemenea depresiei, însă, nefericirea poate fi diagnosticată şi tratată.

Iată lista celor 12 obiceiuri cauzatoare de nefericire

1. Lamentare permanentă

Oamenii fericiţi şi de succes nu se lamentează. La polul opus, oamenii negativişti se plâng tot timpul de situaţia în care se află, chiar şi dacă nu le lipseşte nimic ca să fie fericiţi! Concluzia este că fiecare om ajunge pe lume cu anumite avantaje şi dezavantaje, dar, la urma urmei, acestea ne definesc! Dacă te plângi mereu în loc să cauţi soluţii reale pentru problemele cu care te confrunţi, nu vei ajunge nicăieri.

PUBLICITATE

Pe de altă parte, se pare că plângerii cronici au întotdeauna ceva negativ de spus … chiar şi atunci când cei din jurul lor sunt fericiţi! Linia de fund: toţi avem circumstanţe diferite pe care ni le dăruim în această viaţă, dar în cele din urmă aceste circumstanţe sunt ale noastre – corecte sau nedrepte, dorite sau nedorite. În schimb, căutaţi soluţii la probleme în loc să vă plângeţi, ceea ce duce nicăieri.

2. Atitudine excesiv de critică asupra altora şi a propriei persoane

Felul în care vorbim cu noi înşine ne modelează imaginea de sine, fie în bine, fie în rău. Stima şi aprecierea de sine sunt o componentă esenţială a fericirii noastre, aşa că nu trebuie să zăboveşti prea mult asupra trăirilor negative. Dacă ai dat greş, acceptă şi conştientizează greşeala, apoi mergi mai departe. În plus, învaţă să accepţi diferenţele înnăscute dintre oameni şi încetează să mai fii atât de critic cu cei din jur.

3. Nu te întinde mai mult decât te lasă buzunarul

Trăim într-o societate materialistă în care suntem permanent bombardaţi cu reclame la maşini şi gadget-uri ultimul răcnet, toate promiţând o viaţă mai împlinită şi mai fericită „după achiziţie”. Ei bine, totul e o minciună sfruntată. Euforia cumpărării unui bun este de scurtă durată, iar necumpătarea te poate aduce repede la ruină financiară. Nu-ţi irosi banii munciţi din greu şi nu te îndatora pentru mofturi care oricum nu-ţi aduc fericirea!

PUBLICITATE

4. Dependenţe negative

Cele mai multe lucruri sunt bune doar în moderaţie. Atunci când ne acaparează toată atenţia şi devin o forţă motrice a existenţei, aceste lucruri ne pot distruge efectiv, mai ales când e vorba de substanţe adictive. Ca să prevenim şi să corectăm aceste dependenţe, este foarte important să ne trăim din plin pasiunile constructive (vezi punctul 8).

Vezi aici 20 de lucruri pe care trebuie să le faci ca să previi cancerul, ruina financiară și nefericirea la vârsta bătrâneții

5. Regretele din trecut

Regretele nu schimbă cu nimic trecutul, dar ne pot împovăra prezentul şi viitorul. Cercetările continuă să demonstreze că gândurile negative recurente despre deciziile luate în trecut sunt adesea precursori ai stresului şi ai depresiei cronice. Potrivit psihologilor, trebuie să confruntăm mecanismele regretelor prin următorii paşi:

PUBLICITATE

– acceptarea greşelilor şi desprinderea lecţiilor de viaţă din eşecurile suferite;

– desprinderea de situaţiile pe care nu le poţi influenţa;

– nu-ţi asuma vina şi pentru lucrurile asupra cărora nu ai avut niciun fel de control;

PUBLICITATE

– priveşte situaţia actuală dintr-o perspectivă pozitivă.

6. Grijile pentru viitor

Fiecare om este o piesă importantă în construirea propriului viitor. Deşi multe lucruri nu pot fi controlate, fiecare dintre noi trebuie să lupte să-şi dezvolte şi să-şi fructifice cât mai bine darurile cu care l-a înzestrat natura. Ca să progresăm şi să punem lucrurile în mişcare, este esenţial să ne concentrăm atenţia nu asupra viitorului, ci asupra prezentului!

 7. Frica de a trăi

Da, teama este şi ea o sursă de nefericire. Dacă dăm frâu liber fricii de necunoscut (sau de inevitabil), vom ajunge să fim consumaţi de propria negativitate. Frica este un proces de gândire activat adeseori involuntar, aşa că eliberarea de frică necesită conştientizarea acesteia şi înfruntarea conştientă a temerilor.

PUBLICITATE

8. Amânarea visurilor şi obiectivelor propuse

Este foarte uşor să devii prizonier al rutinei, aşa că trebuie să facem un efort conştient de a ne smulge din mersul obişnuit al lucrurilor ca să îndeplinim mai repede visurile şi obiectivele propuse. Cel mai greu este primul pas; după ce concepem şi demarăm un plan de acţiune, cursa va deveni treptat mai uşoară.

 9. Bârfa

Nimic nu emană nefericire şi nesiguranţă precum o fac bârfele. La urma urmei, ce ar avea de câştigat din răspândirea de zvonuri un om fericit şi împlinit? Pe scurt, nimic! Bârfa este un comportament infantil şi adeseori destructiv.

Vezi aici cum nefericirea distruge sistemul imunitar şi stimulează apariţia celulelor maligne

PUBLICITATE

10. Ranchiuna

Ranchiuna este şi ea o povară inutilă. Astăzi suntem martori la tot mai multe comportamente negative, aşa că putem deveni repede (şi pe bună dreptate) mânioşi pe anumiţi oameni. Ce trebuie să ţii minte este însă că aici e vorba în primul rând nu de caracterul altora, ci de fericirea ta. Iartă, uită sau ignoră, dar mergi mai departe şi vezi-ţi de viaţă!

11. Dezechilibrele alimentare

Alimentaţia săracă în nutrienţi, dar cu o savoare irezistibilă, este o altă capcană în care suntem prinşi. Pe moment, mâncarea gustoasă ne face să ne simţim bine, dar efectele pe termen lung ale unei alimentaţii nesănătoase, printre care şi îngrăşare, depresie, lipsă de energie, insomnie, ne distrug sănătatea şi ne adâncesc nefericirea. Ca să te simţi bine şi să fii fericit, nu uita de importanţa alimentaţiei sănătoase!

12. Exagerarea proporţiilor problemelor

Când trăim stări de nefericire şi nemulţumire, prima reacţie este întotdeauna de natură emoţională. Cu alte cuvinte, exagerăm dimensiunile problemelor cu care ne confruntăm. Ca să recăpătăm controlul asupra situaţiei, trebuie să ne smulgem din emoţiile negative, să facem un pas înapoi şi să privim problema obiectiv. Cântărirea raţională a problemelor produce de fiecare dată soluţii eficiente!

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]