"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

eighteen + 3 =

ten + eighteen =

„Sunt momente în care trebuie să vorbeşti, dar şi momente în care trebuie să-ţi ţii gura.” – Aung San Suu Kyi

Cu siguranţă puţini recunosc numele Aung San Suu Kyi. Dna. Aung San Suu Kyi este prima şi actuala conducătoare a Partidului Democrat din Myanmar, cunoscut anterior sub numele Burma.

În 1991, „Doamna”, aşa cum este poreclită de compatrioţii săi, a primit premiul Nobel pentru pace. După o perioadă zbuciumată în istoria statului Burma (în prezent, Myanmar), Suu Kyi a preluat frâiele statului şi a promovat rezolvarea tuturor conflictelor pe cale paşnică. Citându-i pe cei care au inspirat-o să lupte pentru pace,  personalităţi precum Martin Luther King Jr. şi Mahatma Gandhi, Aung San Suu Kyi înţelege perfect şi demonstrează clar că non-verbalizarea gândurilor în anumite situaţii este cel puţin la fel de importantă ca exprimarea lor.

Într-adevăr, sunt circumstanţe în care cel mai înţelept este să nu spui nimic decât să te angajezi în dialoguri. (O lecţie preţioasă care nu le-ar prisosi nici politicienilor noştri.)

PUBLICITATE

Iată cele 10 situaţii în care cel mai bine este să nu spui nimic:

1. Atunci când nu ai suficiente informaţii pertinente

Harlan Ellison, unul dintre cei mai prolifici scriitori ai istoriei, a afirmat odată: „Nimeni nu are dreptul la propria opinie, ci doar la propria opinie informată! Nimeni nu are dreptul să fie ignorant.” Indiferent dacă eşti sau nu de acord cu Elison, trebuie să recunoşti că discutarea pe marginea unui subiect pe care nu îl cunoşti nu dovedeşte altceva decât prostie şi infatuare.

Mai ales dacă e vorba de o chestiune delicată, ţine-ţi limba-n gură până ce te informezi cum trebuie asupra problemei.

2. Atunci când simţi că vorbele nu vor face altceva decât să rănească

În toiul unei discuţii aprinse, majoritatea îi nedreptăţim pe alţii prin afirmaţiile noastre. Uneori suntem conştienţi de consecinţele vorbelor noastre înainte de a le rosti, dar asta nu ne opreşte din a-i răni pe ceilalţi. Mai târziu ajungem să regretăm situaţii care puteau fi evitate cu mai mult tact şi mai multă chibzuinţă.

Când spiritele se încing, trebuie să ne măsurăm vorbele sau să păstrăm tăcerea.

3. Când simţi că există riscul să te faci de ruşine

Atunci când ne dezbrăcăm de logică şi de calm, şansele de a îi răni pe alţii sau de a ne face singuri rău cresc considerabil.

Nu merită să treci prin ruşinea de a fi spus ceva deplasat la momentul nepotrivit, aşa că abţine-te!

4. Când nu este rândul tău să vorbeşti

Adevărul este că ascultarea activă, pe deplin atentă, este o virtute rară. Prea mulţi oameni vor mai degrabă să fie ascultaţi decât să asculte, iar această greşeală poate avea consecinţe urâte în toate aspectele vieţii.

Adoptarea şi dezvoltarea ascultării active lărgeşte orizonturile de cunoaştere şi îmbunătăţeşte relaţiile interumane.

Citește aici cele 7 lucruri pe care nu trebuie să le divulgi nimănui… mai ales nr. 1!

5. Când nu ai nimic de zis

Vorbele rostite doar ca să acoperim tăcerea nu ne aduc nimic bun. O conversaţie mondenă între prieteni este plăcută, dar oare de ce ne comportăm uneori de parcă am fi obligaţi să vorbim atunci când chiar nu avem nimic de spus!?

6. Când eşti provocat

Nimeni nu este imun la nedreptăţi şi acte de agresiune verbală, indiferent de vârstă. Dar să răspunzi provocării unei persoane care nu caută decât să te aţâţe este cea mai mare greşeală. Eşti înzestrat cu suficientă putere de autocontrol cât să pui capăt unei conversaţii – foloseşte-te de ea!

7. Când încerci să-ţi schimbi comportamentele greşite

Conştientizarea şi efortul de a îndrepta un obicei rău este un act demn de toată lauda. Schimbarea comportamentelor rele este însă ceva foarte deficil. Obiceiurile iau amploare deoarece nu intervenim la timp.

Atunci când vizăm schimbarea modului în care ne adresăm altora sau propriei persoane, suntem năpădiţi de un cumul de gânduri şi sentimente conflictuale. În astfel de situaţii, este esenţial să nu scoatem nimic pe gură până ce nu recăpătăm controlul asupra raţiunii.

8. Când încărcătura emoţională este foarte mare

Din nou, nu există nicio lege nescrisă care să ne împingă să vorbim cu cei din jur, cu atât mai mult când nu suntem în apele noastre. Aşa cum am atras atenţia şi mai sus, emoţiile negative ne tulbură judecata şi ne fac să spunem lucruri regretabile.

9. Atunci când poţi face ceva mai util

De ce ar vrea cineva să-şi irosească energia pălăvrăgind aiurea în loc să o folosească într-un mod constructiv? Deloc surprinzător, vorbăraia nu este decât un pretext de a evita responsabilităţile.

Tu cum ai putea folosi această energie în mod constructiv?

10. Atunci când ceea ce spui se răsfrânge asupra unei terţe persoane

Să discuţi despre cineva cu intenţia de a-i face rău este un act de mojicie şi de prostie, deoarece nu aduce nimănui vreun beneficiu. Cu atât mai mult cu cât la mijloc este soţia, o rudă, un prieten apropiat sau un coleg.

Dacă ai ceva de împărţit cu cineva, spune-i în faţă ce ai pe suflet. Este josnic să denigrezi pe la spate o persoană.

 

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

PUBLICITATE
loading...
PUBLICITATE
[vivafbcomment]