"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

18 + 15 =

six − 5 =

Una dintre cele mai mari sărbători creștine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, este prăznuită în fiecare an la data de 15 august. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

loading...

Tot pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Cu ocazia acestei mari sărbători religioase, în biserici se ţin slujbe unde sunt pomeniţi cei care au părăsit această lume, dar şi cei care au purtat numele sfânt al Mariei. Totodată, femeile obişnuiesc să împartă struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealaltă. În unele zone, după slujba, se merge în cimitir şi se tămâiază mormintele celor dragi.

În dimineaţă acestei zile, femeile mergeau la biserica şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau că acum să tocmească pândării pentru păzit viile.

De Sfânta Marie mare, în august, se culeg plante de leac, care puse sub icoana Maicii Domnului se spune că dobândesc puteri tămăduitoare. Ziua Adormirii Maicii Domnului (15 August) este prin părţile Moldovei, zi de pomenire a morţilor iar nu de sărbătoare onomastică; cel mult, aceasta se poate sărbători pe 8 septembrie.

Dar să vedem superstiţiile legate de această zi.

Citește ce indică cifra nașterii despre tine.

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte; nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în acele zile.

Dacă gospodarii satelor lucrează în acea zi, recoltele lor vor fi blestemate şi fără roade, vitele se îmbolnăvesc şi gospodăria se destramă.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.