"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Considerat mult timp doar o superstiție, deochiul poate pune la pământ pe oricine. Există însă anumite metode prin care putem ține departe acest furt de energie provocat de privirea admirativă sau invidioasă a unei persoane ce deține puteri magice.

Cântăriți copilul înainte de prima baie

Dureri puternice de cap, stări de vomă și o stare de moleșeală. Acestea sunt primele simptome ale unei persoane deocheate. Netratat prin rugăciune sau descântec, cel deocheat poate ajunge să facă febră puternică, să transpire abuziv și chiar să aibă parte de hemoragii nazale, existând și cazuri în care persoana moare.

Cea mai simplă cale prin care puteți feri pe cineva de deochi este să-i spuneți simplu când o vedeți: Ptiu, Nu-ți fie de deochi!

În ceea ce-i privește pe cei mici, aceștia nu trebuie lăsați să se uite în oglindă până la vârsta de un an, deoarece se crede că se deoache singuri. Potrivit tradiției, bebelușii trebuie întotdeauna cântăriți de mame înainte de prima baie, însă nimeni nu trebuie să știe acest lucru. Și tot pentru a feri copilul de deochi mama trebuie să-i facă un semn copilului pe frunte cu cenușă de vatră.

Vezi aici 11 moduri prin care îți poți schimba viața și atrage energia pozitivă necesară

Stingerea cărbunilor / chibriturilor

Bătrânii spun că pentru a ține deochiul deoparte trebuie purtat întotdeauna un obiect roșu sau ceva pe dos. De asemenea, se crede că un bun apărător împotriva deochiului este un obiect de aur purtat la gât, ureche sau mână, deoarece atrage energiile negative.

În ceea ce privește descântecul împotriva deochiului, se ia un vas în care se pune apă neîncepută și trei chibrituri sau cărbuni.

Se aprinde pe rând fiecare chibrit și cât timp acesta arde se spune rugăciunea Tatăl nostru sau se rostesc următoarele cuvinte:

„Fugi ochi de deochi/ Ieși și fugi din calea lui…( numele de botez al celui deochiat) / Pe pământ pustiu / Unde vântul nu bate / Unde câinii nu latră / Și cocoșii nu cântă”.

Ulterior se dă persoanei în cauză să bea trei guri din apa descântată, apoi licoarea se aruncă pe un câine și se spune: „De leac să fie”. Dacă animalul se scutură, atunci cel cu probleme va scăpa de deochi.

Un articol de Felicia Iederă

 

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.