"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

five + 4 =

two × four =

Constipaţia poate deveni o tulburare intestinală foarte dureroasă, dar şi un real pericol pentru sănătatea întregului organism.

loading...

Fiind una dintre cele mai comune tulburări intestinale, constipaţia se poate datora mai multor factori, printre care şi excesului de laxative, sindromului de colon iritabil (IBS), dar şi amânarea repetată a nevoilor fiziologice.

Anumite medicamente, precum antidepresivele, antiacidele, antihipertensivele şi suplimentele de fier, pot şi ele să provoace constipaţie. Alte cauze tipice sunt deshidratarea, sedentarismul şi, bineînţeles, alimentaţia greşită şi săracă în fibre.

Simptome asociate constipaţiei şi posibile complicaţii ale acestei tulburări sunt:

– halitoză;

– infecţii şi iritaţii rectale;

– grad ridicat de toxicitate datorat acumulării de toxine în organism;

– dezechilibre ale florei intestinale;

– în cazuri extreme, cancer de colon.

Ce măsuri trebuie să iei

În primul rând, ai grijă să eviţi laxativele! Majoritatea medicamentelor împotriva constipaţiei conţin chimicale periculoase, care pot chiar agrava problemele, şi pot induce dependenţă. Folosite în exces, laxativele pot afecta funcţia contractilă a colonului şi pot chiar leza terminaţiile nervoase, musculatura şi ţesuturile intestinale.

În al doilea rând, corectează-ţi alimentaţia. Consumă multe fructe şi legume sănătoase şi redu pe cât posibil cantitatea de alimente procesate din dieta zilnică. Carnea gătită trebuie şi ea evitată.

Citește aici cum te pot ajuta prunele în cazul în care suferi de constipație!

Bea multă apă

Este o măsură extrem de simplă, dar adeseori neglijată. Toate procesele fiziologice necesită apă, iar scaunele, la fel ca urina, elimină din corp cantităţi semnificative de apă. Bea, aşadar, apă suficientă în fiecare zi!

Corectează alimentaţia

Cel mai bun mod de a preveni şi vindeca constipaţia constă în respectarea unei alimentaţii sănătoase, ceea ce presupune în primul rând creşterea cantităţii de fibre alimentare consumate. Printre altele, fibrele sănătoase înmoaie scaunele, îmbunătăţind astfel motilitatea intestinală. Cantitatea de fibre consumate trebuie să fie direct proporţională cu cantitatea de apă băută zilnic.

Consumă alimente bogate în fibre de calitate

Dacă nu poţi obţine suficiente fibre din fructe, legume, cereale integrale şi alte surse sănătoase, poţi suplimenta fibrele din produsele alimentare cu fibre dietetice organice psyllium.

Ai în vedere însă că nu fibrele alimentere nu sunt suficiente pentru un sistem intestinal sănătos. Dacă mănânci prost, fibrele nu mai ajută motilitatea intestinală, ci din contră, o împiedică. Mai rău, dacă fibrele sunt de proastă calitate, problemele se pot agrava şi mai tare. Fibrele sunt un factor de creştere nespecific, ceea ce înseamnă că nu poate distinge între bacteriile patogene (rele) şi bacteriile benefice. Cu alte cuvinte, dacă intestinele conţin bacterii patogene sau organisme fungice, este necesar ca flora bacteriană benefică să crească numeric înainte de a creşte consumul de fibre. Un intestin sănătos necesită fructe şi legume din abundenţă, dar şi o cantitate sănătoasă de legume fermentate!

Mişcarea

Mişcarea zilnică ajută şi ea la prevenirea şi tratarea constipaţiei. Exerciţiile fizice cresc motilitatea intestinală şi înlesnesc eliminarea scaunelor. În plus, ai mare grijă să nu mai amâni mersul la toaletă! Cu cât amâni mai mult nevoile fiziologice, cu atât mai mult devine mai dificil să elimini scaunele.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.