"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Nutriționiștii de pretutindeni sfătuiesc ca niciodată să nu sărim peste micul dejun, întrucât este cea mai importantă masă a zilei. Atunci când alegem alimentele potrivite la micul dejun, suntem mai energici și ne simțim mai bine pe tot parcursul zilei.

Neavizații susțin că cel mai rapid mod de a slăbi presupune sărirea peste micul dejun. Este un lucru total greșit, deoarece ești mult mai predispus să te repezi asupra alimentelor nesănătoase atunci când ți se face foame în partea a doua a zilei.

Potrivit unui studiu recent, fulgii de ovăz ar fi cel mai sănătos mic dejun cu putință. Studiul a analizat transformările fizice ale unui eșantion de 3600 de subiecți, alcătuit atât din bărbați cât și din femei. Cei 3600 de subiecți au fost distribuiți apoi în trei grupuri distincte.

Fiecare dintre participanți a primit zilnic o alimentație care însuma 350 de calorii. Primul grup a consumat la micul dejun fulgi de ovăz, cel de-al doilea cereale dulci, iar ultimul grup doar apă. La prânz, toate cele trei grupuri au primit aceeași alimentație.

Cercetătorii au măsurat intensitatea senzației de foame în decurs de trei ore de la servirea micului dejun. Au fost monitorizate totodată și glicemia și nivelurile insulinice ale tuturor subiecților.

Participanții din primul grup au avut o poftă de mâncare mai scăzută și au consumat cu 31% mai puține calorii la masa de prânz. Fulgii de ovăz s-au dovedit a fi cea mai sănătoasă opțiune pentru subiecții cu probleme de obezitate, întrucât i-a ajutat să consume cu 50% mai puține calorii la masa de prânz.

Participanții din ultimele două grupuri nu au rezistat tentației de a mânca ceva în decurs de trei ore de la servirea micului dejun, ceea ce era și de așteptat. Fulgii de ovăz sunt mai sățioși și se digeră mai lent, în timp ce cerealele mixte îndulcite provoacă fluctuații bruște ale glicemiei.

Aceste rezultate au fost confirmate și de alte studii. Ovăzul este o cereală foarte indicată pentru cei care vor să slăbească, putând determina o reducere cu până la 50% a consumului total de calorii pe parcursul zilei.

Vezi aici de ce să consumi castraveți în fiecare zi, mai ales pe caniculă!

Proprietăți sănătoase ale fulgilor de ovăz

  1. Sunt sățioși și reduc pofta de mâncare

Fibrele solubile din ovăz reduc pofta de mâncare și te ajută să reziști mai mult timp tentației de a mânca. Acestea sprijină totodată și digestia alimentelor.

  1. Reglează tensiunea arterială

Lignanul din ovăz reglează eficient tensiunea arterială mărită. Desigur, trebuie să consumi fulgi de ovăz zi de zi pe o perioadă mai îndelungată pentru a observa îmbunătățiri în acest sens.

  1. Reduc nivelurile colesterolului rău

Fibrele solubile din ovăz aderă de celulele grase și ajută la eliminarea colesterolului rău. Fulgii de ovăz reduc riscul de boli de inimă, de accidente vasculare cerebrale și previn totodată și alte afecțiuni cardiovasculare.

  1. Scad riscul de apariție a cancerului

Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, substanțele nutritive din ovăz reduc riscul de cancer la colon, de sân, de prostată și ovarian.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.