"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

10 − 9 =

2 + seven =

În momentul în care oamenii se confruntă cu o situație periculoasă, a vieții de zi cu zi, sistemul nervos își intră în drepturi. Adrenalina este pompată în țesut, iar reflexele sunt la capacitate maximă.

loading...

În funcție de situația cu care ne confruntăm, este posibil fie să luptăm cu pericolul ori să fugim de el.

Există totuși un aspect al fricii, despre care nu se vorbește prea mult. Ar trebui să se numească înghețul din timpul fricii. Nu este deloc rar întâlnit, ca oamenii să simtă că îngheață de frică, atunci când se află într-o situație de conflict. Este chiar paralizant uneori, pentru organism.

Poate părea o glumă proastă, însă acestea sunt semne de slăbiciune, spun unii oameni. De fapt, este un răspuns al organismului, atunci când se află în anumite circumstanțe. Este posibil ca oamenii chiar să nu se mai poată mișca de frică, asemeni paraliziei din timpul somnului.

În momentul în care înghețăm de frică, simțurile noastre sunt asemănătoare cu cele din momentul în care alergăm sau ne luptăm. În momentul în care înghețăm, nu reușim să ne mai mișcăm, timp în care calculăm ce este de făcut.

În momentul în care îngheți de frică, te afli în imposibilitatea de a mai vedea, auzi sau simți ce se petrece în jurul tău, iar creierul încearcă să te forțeze să pari mort. Toate acestea pot duce la dobândirea unei traume interioare.

Cu siguranță această abordare nu este mereu folositoare. Un exemplu clasic, îl putem extrage din natură: cum reacționează căprioarele atunci când se află pe stradă și observă că vine o mașină către ele? Îngheață și astfel ajung să fie lovite, când cel mai bine ar fi să fugă. Aceeași situație ți se potrivește ca o mânușă, dacă cineva încearcă să te atace? Rămâi nemișcat sau fugi?
În ceea ce privește controlul acestei situații, pot spune că nu este deloc ușor. Fiind vorba despre o reacție fizică, singura tehnică descoperită de oamenii de știință este respirația. Se pare că respirația controlată te poate scoate din această stare.

Din fericire orice om poate controla mușchii, prin intermediul inteligenței cognitive și astfel putem accesa refelxul, chiar și atunci când suntem paralizați de frică.
Respirând controlat, putem stimula nervii și astfel, sistemul nervos va reacționa, în favoarea noastră.

Citește de ce frica este considerată un fel de nebunie.

Este foarte important să studiezi tehnici de apărare, deoarece acestea te pot scăpa de pericole, întâlnite în viața de zi cu zi. Trebuie să preiei cumva controlul, după ce organismul s-a decongelat, nu?

Cu cât vei aborda mai multe tehnici de apărare, cu atât teama de situații limită va dispărea mai repede.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.