"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seven + fourteen =

14 + 9 =

Tuturor ne face placere sa fim laudati, sa primim aprecieri pentru ce facem sau pentru cum gandim. Este cunoscut faptul ca un compliment schimba starea de spirit si suntem incurajati sa o facem cat mai des cu putinta,fara a exagera,desigur.

loading...

De asemenea, si unele critici obiective pot aduce beneficii,pentru ca ne ajuta sa corectam unele actiuni gresite sau ale caror rezultate ne-ar putea aduce deservicii.

Complimentele nu sunt binevenite intotdeauna

Incercand sa ducem pana la capat un proiect,ne putem lovi de situatii in care avem nevoie de incurajari. Cand drumul este nou, cand descoperim unele lucruri cu care nu ne-am mai intalnit, avem tendinta sa ne blocam,pentru ca nu cunoastem drumul.

In aceste momente avem nevoie de ceilalti,de parerea lor,de o solutie. Apropiatii,de regula, ne cunosc destul de bine si stiu sa ne vorbeasca.

Unii sunt mai diplomati, altii sunt directi, dar cand avem de-a face cu persoane care nu stiu absolut nimic despre noi, situatia devine un pic mai complicata.

In aceste momente, opiniile pe care le putem primi nu exprima intotdeauna adevarul,iar noi ne putem simti bine auzind un compliment,fara sa stim ca el a fost spus din politete,pur si simplu. De aceea, cand suntem laudati prea des,este bine sa ne gandim de doua ori inainte de a crede tot ce am auzit.

Asa a fost creata lumea,din oameni extrem de politicosi si diplomati, care stiu ca un cuvant greu poate distruge visul cuiva,iar ei nu vor sa faca rau si sa taie aripile unei persoane care isi doreste sa realizeze ceva maret.

Citește aici 8 diferențe între persoanele sincere și cele false. Numărul 3 le întrece pe toate!

Criticile pot fi constructive,dar si distructive

De cealalta parte, si la capitolul critici este nevoie de cateva precizari. Este clar ca atunci cand suntem criticati nu ne cade tocmai bine. Asa este structurat psihicul uman,sa reactioneze la bine cu bine si la rau cu … rau. Daca vom face,insa, un mic efort de evaluare, obiectiv si cat mai aproape de adevar, vom putea observa ca o cricitica poate fi constructiva si ne poate ajuta.

Nu intra in discutie, evident, jignirile si apostrofarile nejustificate, cu atat mai mult daca sunt facute in public.

Acest tip de atitudine nu are cum sa fie constructiv. Pornind de la acelasi principiu de baza, al liberului arbitru, oricine poate face orice,dar … pana la limita in care facem mai mult rau decat bine. In toate cazurile,fie ca aducem laude cuiva,fie ca il criticam, trebuie sa ne gandim la intentia noastra si la ce rezultat ar putea aduce aceasta.

În concluzie, nu este nevoie sa exageram in nicio directie.

De cealalta parte, fara a depinde de parerile cuiva, este bine sa tinem cont de ele,mai ales daca vin din zona celor apropiati si bine intentionati. In oricare postura ne-am gasi,conteaza atat intentia noastra,cat si modalitatea in care ne exprimam punctul de vedere.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.