"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Creierul uman este atât de complex, încât nimeni nu a reușit să înțeleagă 100% ce se petrece în interiorul său.

Chiar și atunci când credeam că oamenii de știință au spus tot ce se putea despre funcția cerebrală, apar alte răspunsuri. Același lucru se întâmplă și cu somnul.

Desigur, știm foarte multe detalii despre somn, însă nu am găsit răspunsuri pentru anumite situații, din timpul lui, încă există mistere nedescifrate.

PUBLICITATE

Iată 7 situații misterioase, care se pot petrece în timpul somnului.

1. Tresărirea hipnagogică

Înainte de a începe să visezi, corpul tău este paralizat, însă este posibil să începi să visezi chiar și înainte să se petreacă acest fenomen. În timpul tresăririi hipnagogice, corpul tău poate avea reacții ciudate, precum senzația de cădere sau mișcare a membrelor. Aceste aspecte implică funcția complexă a creierului, iar oamenii de știință nu sunt încă siguri de ce se întâmplă aceste fenomene.

2. Paralizia din timpul somnului

Secole la rând, culturi din întreaga lume au încercat să explice acest fenomen, folosindu-se de răspunsul supranaturalului. De fapt, se petrece în perioada în care creierul se trezește, iar corpul rămâne nemișcat. Aceasta este etapa REM. Cercetători ne pot spune doar când se petrece, nu și de ce. Se pare că una din patru persoane experimentează paralizia din timpul somnului. Simptomele cuprind incapacitatea de a respira, incapacitatea de a se mișca, de a vorbii și apariția halucinațiilor.

3. Somnambulism

Acest fenomen implică plimbatul prin casă, în timpul somnului sau practicarea unor serii de activități. Este o afecțiune terifiantă, deoarece persoana nu își amintește ce a făcut și, în unele cazuri se pot răni. Cauza somnambulismului rămâne un mister, iar cercetătorii încă nu au descoperit de ce sau cum se datorează funcției creierului.

PUBLICITATE

Citește aici despre plantele care te ajută să ai un somn liniștit!

4. Vorbitul în somn

Acesta este un fenomen prin care persoana vorbește, de cele mai multe ori, nonsensuri. Aceasta poate chiar să țipe sau să aibă un comportament ciudat. Nici în acest caz, cercetătorii nu au descoperit cauza.

5. Mâncatul în timpul somnului (NSRED)

Este un fenomen strâns legat de conștiința persoanei și de dorința de a mânca. Este considerată a fi o afecțiune a somnului și nu una a mâncatului. Persoana în cauză nu își amintește a doua zi ce a consumat.

PUBLICITATE

6. Teroarea din timpul nopții

Diferența dintre teroarea din timpul nopții și coșmarul este aceea că, primul caz, implică acțiuni specifice. Terorile din timpul nopții implică țipete, panică și somnambulism. Asemeni altor tulburări din timpul somnului, teroarea din timpul somnului este congenitală. Totuși, nimeni nu înțelege de ce și cum se petrece.

7. Senzația de explozie a capului

Acest sindrom nu este dureros, însă persoana în cauză aude un zgomot infernal, înainte de a adormi. Este asemeni unei explozii, petrecute în capul acelei persoane. Oamenii de știință o consideră a fi o tulburare a somnului și se petrece în perioada de tranziție dintre starea de adormire și somn. Originea sa nu este cunoscută.

 

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]